Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

President Jemen stapt op - ook regering dient ontslag in

De Jemenitische regering heeft haar ontslag ingediend bij president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Dat heeft een regeringswoordvoerder vandaag laten weten aan persbureau AP.

Leden van een Houthi-militie in Sanaa
Leden van een Houthi-militie in Sanaa EPA

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi is vandaag opgestapt nadat dagenlang gevechten woedden tussen het leger en shi’itische Houthi-rebellen. Hadi maakte zijn vertrek bekend kort nadat de regering haar ontslag had ingediend. Dat hebben regeringsfunctionarissen laten weten, meldt persbureau AP.

Het parlement weigert echter het ontslag van Hadi te accepteren en is in spoedzitting bijeengekomen om de politieke crisis te bespreken. Dat meldt een anonieme overheidsbron aan persbureau AFP.

Zakenkabinet

Premier Bahah maakte zijn ontslag bekend via Facebook. Hij zei de afgelopen maanden aan te zijn gebleven tijdens “zeer moeilijke omstandigheden”. Nu stapt hij echter op om te voorkomen dat hij wordt “meegesleept in een afgrond van niet-constructief beleid dat op geen enkele wet is gebaseerd”.

De regering van Bahah bestaat uit technocraten en politici afkomstig uit een breed scala aan partijen. Zij werd in november benoemd en overleefde onlangs nog een vertrouwensstemming.

De opstandelingen zeiden eerder op de dag nog blij te zijn met concessies van de regering om de macht in het land te delen. Er zouden een akkoord en wapenstilstand zijn bereikt.

De Houthi-opstand

De shi’itische rebellen hebben de afgelopen maanden grote delen van het land veroverd. Volgens critici worden zij gefinancierd door Iran, hoewel dit door de Houthi’s wordt ontkend. De afgelopen dagen zei Sana’a te vermoeden dat de opstandelingen een staatsgreep willen plegen.

Jemen is het armste land in de Arabische wereld. Sinds het verdrijven van president Ali Abdullah Saleh in 2011 tijdens de Arabische Lente hebben regelmatig gevechten plaats. Ook is de Jemenitische tak van Al-Qaeda actief in het land, die door analisten wordt gezien als het gevaarlijkste filiaal van het terreurnetwerk. De afdeling heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk opgeëist.

Lees verder in NRC Handelsblad: Jemen lijkt steeds meer op Somalië (€)