Reclame voor Facebook. Uit het jaar 1995

Het actienummer van 'The Facebook'.
Het actienummer van 'The Facebook'. Screenshot YouTube/Brent Weinbach

Ooit een reclame voor Facebook gezien? Ze zijn zeldzaam. Met meer dan 1,3 miljard actieve gebruikers heeft het social media platform de aandacht niet nodig. Nu is er een commercial opgedoken van het bedrijf, uit 1995.

Echt is het filmpje natuurlijk niet. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is pas opgericht in 2004. Het filmpje over ‘The Facebook’ is een spoof van de Amerikaanse comedian Brent Weinbach. Hij baseerde de ruim twee minuten durende commercial op oude internetreclames uit de jaren negentig. Deze van internet van America Online lijkt wel heel erg:

Privacy geen probleem

De overeenkomsten zijn treffend. Twee mannen gaan iets leuks doen, tot de een moet afzeggen vanwege niet gedane klusjes. Gelukkig biedt ‘The Facebook’ uitkomst. Wat volgt is een geforceerde conversatie waarin alle voordelen, gemakken en benodigdheden van het nieuwe product worden uitgelegd. Bestellen kan door te bellen. Intussen wordt je even fijn gewezen op de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Twintig jaar geleden was communiceren met vrienden via de computer nog geen vanzelfsprekendheid.

De reclame wordt afgetopt met een verweer tegen dat ene, nog altijd actuele bezwaar wat je nog zou kunnen hebben: je privacy. Geen probleem, volgens de mannen.

“Just go to your module, configure settings, clense. It’s no big deal.”