Opinie

Rambam te puberaal over glazenwassers

Dreigende glazenwassers in ‘Rambam’ (VARA).
Dreigende glazenwassers in ‘Rambam’ (VARA).

Misstanden in de glasbewassing lijken niet het allergrootste probleem van dit moment. En toch heeft het pesterige onderzoeksprogramma Rambam(VARA) inhoudelijk best een aardig probleem bij de kop.

Al twee uitzendingen wijdde het jongehondenteam aan de vraag wat er gebeurt als je probeert klanten te werven in een wijk waar al andere glazenwassers actief zijn.

Ze kiezen daarbij natuurlijk precies Amersfoort-Vathorst en Maarssen uit, omdat ze al wisten dat daar de wetten van het Wilde Westen van kracht lijken te zijn. Omdat een Zaandams bedrijf daar al zijn piketpaaltjes heeft geslagen, worden nieuwkomers onmiddellijk bedreigd: „Als jij hier zemen, wij jouw voet stuk maken, alles kapot!”

De Nederlandse versie van het Vlaamse Basta! is een stuk minder scherp. Waar de Belgische makers al hun stunts met stoïcijnse blik uitvoeren, zijn hun Nederlandse tegenhangers voortdurend puberaal aan het keten. Ze noemen hun glazenwassersbedrijf De Trekker en staan steeds te gniffelen als ze in kogelwerend vest naast verklede beveiligers de glasgangsters opwachten.

Die zijn eventueel wel bereid een andere wijk te verkopen. Kost vijftienduizend euro. In Maarssen is een zekere Willem niet bereid te onderhandelen: „Ik ga voetballen met je kop door de straatstenen heen. Kom maar hierheen, er zal gevochten moeten worden. Dan zien we wel wie er de baas is.”

De gemeente Amersfoort vindt niet dat ze een taak heeft ten aanzien van de marktwerking in de glasbewassing. Iedereen is vrij zich te vestigen, en als er bedreigd of mishandeld wordt, dan doe je maar aangifte. Het is een beetje flauw om dan de burgemeester te bellen met de stem van minister Ivo Opstelten (je wordt wel doorverbonden en daarna ontmaskerd), maar de vraag naar de juistheid van deze situatie is zinvol. Je zou je alleen moeten richten tot minister Kamp van Economische Zaken of de kartelwaakhond.

Iedereen weet dat je in Nederland niet zomaar je eigen glazenwasser kunt uitkiezen, net zo min als vroeger de gesaneerde melkboer. Maar zijn wijken echt te koop?

Als je een huisartsenpraktijk of een taxivergunning overneemt, betaal je ook aan degene die daar op dat moment zijn geld mee verdient, en eerder ook zijn voorganger betaald heeft. Maar een bioscoop mag je sinds een jaar of twintig wel openen zonder dat je aan de andere exploitanten in de regio hoeft te vragen of ze dat wel een goed idee vinden.

En waarom moet je glazenwassers eigenlijk contant betalen, aan de deur? Zou een automatische overschrijving niet veel handiger zijn voor alle partijen?

Rambam attendeert ons op een interessant schemergebied in de markteconomie, maar heeft niet helemaal in de gaten waar de schoen precies wringt. Dus wel iets met voeten.