President Argentinië: aanklager toch vermoord

Alberto Nisman in 2013.
Alberto Nisman in 2013. Foto AP / Natacha Pisarenko

Het lijkt erop dat Alberto Nisman, de openbaar aanklager die een vernietigend rapport over de Argentijnse regering wilde publiceren, is vermoord. De Argentijnse president Cristina Kirchner gaat er nu van uit dat Nisman om het leven is gebracht, meldt persbureau AFP.

De aanklager werd zondagavond dood aangetroffen in de badkamer van zijn appartement met een pistool naast zich. De timing was opvallend. Hij zou maandag zijn bevindingen over Kirchner bekendmaken in het Argentijnse congres. Hij beschuldigde de president van een doofpotaffaire. Ze zou de Iraanse verdachten van een bomaanslag op een Joods-Argentijns buurthuis in Buenos Aires beschermen door het onderzoek ernaar tegen te werken.

Bronnen rond het onderzoek spraken al snel van zelfmoord, maar vrijwel niemand geloofde dat. Ook Kirchner hield het maandagavond in een open brief op suïcide en spreekt nu dus die eerdere bewering tegen. Het staatshoofd stelt nu dat de daders met de moord haar regering in diskrediet wilden brengen.

Twitter avatar CFKArgentina Cristina Kirchner La acusación de Nisman no sólo se derrumba, sino que constituye un verdadero escándalo político y jurídico.http://t.co/WALTcbRNbS

Bij de aanslag op het buurthuis in 1994 vielen 85 doden. De Argentijnse regering zou oliehandel met Iran echter belangrijker vinden dan gerechtigheid. President Kirchner schrijft vandaag in een korte verklaring dat de daders Nisman “gebruikten toen hij nog leefde en hem toen dood wilden hebben”.

Lees verder in nrc.next: De aanklager is dood en iedereen is verdacht (€)