Voorzitter treedt af na ‘Hitlergrap’

foto van facebook

Lutz Bachmann, de voorzitter van de islam-kritische beweging Pegida, heeft gisteren zijn vertrek aangekondigd. Bachmann kwam in opspraak nadat er een foto was opgedoken waarin hij poseert als Hitler.

Ook had Bachmann zich op Facebook beledigend uitgelaten over asielzoekers, hij noemde ze ‘viespeuken’ en ‘beesten’.

De Hitler-foto komt uit 2012 en was gemaakt naar aanleiding van het boek Er ist wieder da, een satirische bestseller over Hitler. Volgens Bachmann betrof het een ‘Scherz’, een grap, maar voor vice-voorzitter Rene Jahn ging de foto te ver. Het OM kondigde een vooronderzoek aan wegens mogelijke opruiing.

In Bild bood Bachman zijn excuses aan, ‘aan alle burgers die zich door mijn berichten beledigd hebben gevoeld’. Hij noemt zijn opmerkingen „onbezonnen”. Hij zou ze nu niet meer maken, zegt hij tegen Bild. „Het spijt me dat ik de belangen van onze beweging heb geschaad. Daar trek ik conclusies uit.” De aankondiging van zijn aftreden kwam voor een demonstratie van Pegida gisteravond in Leipzig, die los van het aftreden van Bachmann staat. Wekelijks gaan vooral in Dresden duizenden mensen de straat op om onder meer tegen de ‘islamisering van Europa’ te demonstreren. Pegida staat voor Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Europa).

Het is nog niet bekend wie de nieuwe voorzitter van Pegida is, maar vermoedelijk Kathrin Oertel. Volgens Oertel is de Hitler-foto niet de directe aanleiding voor het vertrek, maar de reacties op internet.