Pegida is helemaal niet zo xenofoob

Foto AFP

Ze zijn tegen islamisering, maar staat de Duitse Pegida-beweging niet ook voor politieke onvrede, vraagt historicus Jan Dirk Snel zich af.

Elke maandag gaan in Duitsland duizenden demonstranten de straat op. Hun program is helder. Ze zijn voor het opvangen van oorlogsvluchtelingen en politiek of religieus vervolgden. Dat is een humanitaire plicht, menen ze.

Ze keren zich ook tegen de mensonwaardige wijze waarop deze vluchtelingen op het moment vaak gehuisvest worden. Ze komen op voor een decentrale opvang. En ze willen dat het aantal begeleiders van asielzoekers drastisch uitgebreid wordt. Nu is er op elke tweehonderd asielzoekers slechts één maatschappelijk werker beschikbaar en dat betekent volgens hen dat deze ‘deels getraumatiseerde mensen’ in werkelijkheid helemaal geen ondersteuning krijgen. Dat kan zo niet langer.

U begrijpt het al: ik heb het over de tienduizenden demonstranten die de straat opgaan om een tegenstem te bieden aan de xenofobe Pegida-beweging en deze in aantal verre overtreffen. Mis dus. Alle punten die ik noemde, zijn afkomstig uit de negentien stellingen tellende standpuntbepaling van Pegida. Naar Duitse snit is het een typisch ‘politiek correct’ werkstuk: veertien keer vertelt het waar men voor is en dan volgen aan het slot nog vijf zaken waar men tegen is.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Pegida is helemaal niet zo xenofoob’ (€)