Paul Put worstelt met Burkina op Afrika Cup

Twee jaar geleden nog knap finalist, maar nu dreigt vroegtijdige uitschakeling. De Afrika Cup verloopt voor Burkina Faso zeer teleurstellend. Gisteren wist het West-Afrikaanse land in de tweede wedstrijd in groep A weer niet te winnen. In Bata speelde de ploeg doelpuntloos gelijk tegen gastland Equatoriaal-Guinea.

Eerder had Burkina Faso, vooraf gezien als één van de outsiders voor de titel, verloren van Gabon (0-2). Aanvaller Bertrand Traoré van Vitesse speelde bij Burkina gisteren de hele wedstrijd mee.

Hij kon het verschil echter niet maken voor de ploeg van de Belgische bondscoach Paul Put (58). Put leidt de ploeg sinds 2012 – met succes. Bij de vorige Afrika Cup in 2013 groeide hij uit tot een volksheld door met zijn ploeg in Zuid-Afrika de eindstrijd te halen. In de finale in Johannesburg werd nipt verloren van Nigeria.

Put is een zeer omstreden trainer. Na een lange loopbaan bij diverse kleine Belgische profclubs, werd hij in 2007 levenslang geschorst in België wegens matchfixing. Hij werd als trainer van Lierse SK schuldig bevonden aan wedstrijdmanipulatie in de zaak rond de Chinese gokbaas Zheyun Ye. Put was de spil in het omkoopschandaal.

Door de Brusselse rechtbank werd hij (bij verstek) veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van 11.000 euro. In België kan hij niet meer werken, sindsdien coacht Put Afrikaanse landen: van 2008 tot en met 2011 leidde hij het nationale elftal van Gambia, daarna volgde Burkina Faso.

Burkina Faso – 71ste op de FIFA-ranking – kan zich nog kwalificeren voor de kwartfinales. Dan moet het zondag in het laatste duel in groep A wel winnen van Congo. De Congolese voetballers staan na twee duels verrassend aan kop met vier punten, na de overwinning gisteren op Gabon (1-0).

Congo heeft zondag aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Gabon staat met drie punten tweede en sluit de groepsfase zondag af tegen Equatoriaal-Guinea. Alle landen uit groep A kunnen zich nog plaatsen voor de volgende ronde.