Oud-Rabodokter Geert Leinders voor het leven geschorst

Wielrenners van de Raboploeg tijdens een training voor de Tour de France in 2005 .
Wielrenners van de Raboploeg tijdens een training voor de Tour de France in 2005 . Foto EPA / Olivier Hoslet

Geert Leinders, de voormalig ploegarts van de Rabobank, is voor de rest van zijn leven geschorst voor alle aan sport gerelateerde activiteiten. Dat is de sanctie die hem wordt opgelegd vanwege het overtreden van het dopingreglement. De Amerikaanse, Deense en Nederlandse antidopingagentschappen hebben het besluit vandaag naar buiten gebracht in een gezamenlijke verklaring.

De naam van Leinders werd in 2012 genoemd in een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Oud-renner Levi Leipheimer beschuldigde de Belgische arts er destijds van dat hij hem in zijn periode bij de Rabobank doping zou hebben gegeven, schrijft persbureau ANP.

Getuigenis Rasmussen van groot belang

Leinders zelf heeft dat nooit met zoveel woorden toegegeven. In een interview met NRC in 2011 had hij nog het volgende over epo te melden:

“Ik was daar, het product was daar. Ik heb er altijd goed over nagedacht hoe daarmee om te gaan.”

De onderzoekers spraken ook met de Deense wielrenner Michael Rasmussen. De uitspraak over Leinders bevat verklaringen van oud Rabo-renners Michael Rasmussen en Levi Leipheimer over hoe Leinders het bloed van familieleden toediende om de prestaties van renners te verhogen, las NRC-journalist Steven Derix, die een boek schreef over de Raboploeg.

Zo zou Michael Boogerd een transfusie hebben gekregen met het bloed van zijn broer, tijdens de Tour de France van 2002. In die ronde won Boogerd een Alpenrit.

Na publicaties in NRC Handelsblad gaf Boogerd zijn dopinggebruik toe. De oud-renner ontkent echter tot op de dag van vandaag dat hij het bloed van zijn broer Rini heeft ingezet.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Ploegarts Leinders vertelde aan Rasmussen dat @BoogerdLive in de Tour van 2002 bloed kreeg van zijn broer. http://t.co/Ow5SdxAfmf
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Leinders deed ook een bloedtransfusie met het bloed van de broer van Levi Leipheimer. http://t.co/fXnoQJWaoK
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Wat? Volgens Rasmussen adviseerde UCI-bestuurder Zorzoli de Rabobankploeg om het dopingmiddel DHEA te gebruiken. http://t.co/7G0snQ92Ta

Bloedtransfusies, epo, testosteron

Volgens de antidopingagentschappen is nu vast komen te staan dat Leinders verboden middelen in bezit had, die hij vervolgens verhandelde en toediende aan atleten zonder dat er van een medische noodzaak sprake was. Naast bloedtransfusies diende hij epo, testosteron en corticosteroïden toe.

De straf valt zo hoog uit omdat Leinders volgens de verklaring een hogere positie van vertrouwen en een grote verantwoordelijkheid had binnen het Rabo-team. Leinders was er niet alleen arts, hij was er ook directielid. Een van de grootste schandalen rond de ploeg was dat rond Rasmussen. Toen de Deense kopman van Rabo in 2007 op het punt stond de Tour de France te gaan winnen, werd hij door de ploegleiding uit de wedstrijd gehaald nadat bekend was geworden dat Rasmussen met opzet dopingcontroles had ontweken in zijn voorbereiding op de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld.

Leinders werkte tot oktober 2012 bij wielerploeg Sky, het team van gele truidrager Chris Froome en de Tourwinnaar van 2012, Bradley Wiggins. Sky stuurde Leinders weg, toen ex-Raborenner Leipheimer bekende dat de Belg hem jaren doping verstrekte. Andere renners kwamen met dezelfde beschuldigingen. Wiggins zou echter nog positief zijn geweest over de arts:

Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Au. Wiggins over Leinders. (HT @Spitinthesoup) http://t.co/nOfYZ1EFZr

Dopingovertredingen zijn in België opgenomen in het wetboek van strafrecht, terwijl ze in Nederland worden overgelaten aan het tuchtrecht van de sportbonden. Tegen Leinders loopt in België een strafrechtelijk onderzoek naar diens mogelijke betrokkenheid bij doping.