Minister praat met topinstellingen over hinder bij werving toptalent

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) toont zich gevoelig voor de noodkreet van culturele topinstellingen dat de vergunningsregels om getalenteerde arbeidskrachten uit het buitenland te halen voor hen te streng zijn. Hij wil met het Rijksmuseum, het Concertgebouworkest en het Nationaal Ballet overleggen of er iets te doen valt aan dit probleem. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes stuurde medio december een brief aan de Tweede Kamer. Hij schreef hierin dat culturele topinstellingen gehinderd worden bij het aannemen van jong talent van buiten de Europese Unie. Eerst moeten ze aantonen dat ze geen geschikte werknemer kunnen vinden in Nederland of in een andere lidstaat van de Europese Unie. Dit kost ze jaarlijks tienduizenden euro’s aan advertentiekosten. Pas daarna mogen ze wereldwijd gaan werven, ook al hebben ze allang een geschikte kandidaat op het oog. De fractie van D66 had hierover Kamervragen gesteld aan Asscher. Die gaat met de instellingen praten. (NRC)