Nederlanders sporten meer, maar zijn ook Europees kampioen zitten

Nederlanders zijn meer gaan sporten de afgelopen jaren. Ook hebben ze sinds de crisis weinig bezuinigd op de sportvereniging.
Nederlanders zijn meer gaan sporten de afgelopen jaren. Ook hebben ze sinds de crisis weinig bezuinigd op de sportvereniging. Foto ANP / Marco de Swart

Sport heeft in Nederland de afgelopen jaren weinig te lijden gehad onder de economische crisis. Nederlanders lijken namelijk niet zo veel te bezuinigen op sport en zijn de afgelopen tien jaar ook iets meer en vaker gaan sporten. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Meer dan de helft van alle Nederlanders sportte in 2013 minimaal eens per week, een lichte toename in vergelijking met tien jaar geleden. Alleen Zweden, Denen en Finnen sporten meer dan Nederlanders. Hoe verder je afzakt naar het zuiden of oosten van Europa, hoe minder vaak er wekelijks wordt gesport.

Ook zitten doen Nederlanders veel

Twee derde van de Nederlanders beweegt voldoende volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, of de fitnorm. En die sporters hebben daar profijt van, zo stelt het SCP in zijn onderzoek. Over het algemeen leven mensen die regelmatig sporten langer en lopen minder kans op chronische ziekten.

Tegelijkertijd zijn we echter ook Europees kampioen zitten, met een gemiddelde van 6,8 uur per dag. Daarmee is Nederland Europees kampioen; gemiddeld zitten Europeanen 5,2 uur per dag. Ook andere Noord-Europese landen scoren hoog, maar komen niet in de buurt bij ons zitgedrag.

Waarom Nederlanders relatief veel zitten, is voor onderzoekers echter moeilijk te bepalen. Onderzoeker Claire Bernaards, die namens TNO ons zitgedrag onder de loep neemt, zegt daarover:

“Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden, over tien jaar weten we misschien nog steeds niet waarom wij meer zitten dan andere Europeanen.”

Lees meer over het sport- en zitgedrag van Nederlanders in de nrc.next van vandaag.