NAVO ziet Russische wapenstroom naar oosten Oekraïne

De NAVO heeft de aanwezigheid van belangrijk Russische militaire technologie in het oosten van Oekraïne waargenomen. Dat heeft generaal Philip Breedlove vandaag op een persconferentie in Brussel gezegd.

Generaal Philip Breedlove
Generaal Philip Breedlove EPA / Marcin Bielecki

De NAVO heeft de aanwezigheid van belangrijk Russische wapens en militaire technologie in het oosten van Oekraïne waargenomen. Dat heeft generaal Philip Breedlove vandaag op een persconferentie in Brussel gezegd. Het zou gaan om luchtverdedigingsinstallaties en elektronisch wapentuig.

Breedlove kon niet bevestigen of inderdaad negenduizend Russische militairen Oekraïne zijn binnengetrokken. Die bewering deden de Oekraïense autoriteiten gisteren. Wel wees de generaal erop dat in het verleden de export van Russisch wapentuig naar Oekraïne vergezeld ging met de komst van meer Russische troepen.

De Amerikaan merkte verder op dat de strijd in sommige delen van Oekraïne feller was dan ooit sinds het begin van het conflict. De pro-Russische separatisten zouden versterking hebben ontvangen en in staat zijn het Oekraïense leger opnieuw onder druk te zetten. Sinds het begin van de strijd zijn al meer dan 4500 mensen om het leven gekomen.

Breedlove sprak na een twee dagen durende bijeenkomst van hooggeplaatste militairen van de 28 lidstaten van de NAVO.