Mohammed B. (27) zwoer trouw aan kalief van IS

Beveiliging Joodse instellingen blijft op hoog niveau.

De 27-jarige Mohammed B. die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland, sympathiseert met Islamitische Staat (IS). Dat bleek vanmorgen op een pro-formazitting tegen hem in de rechtbank Rotterdam.

B., niet te verwarren met de moordenaar van Theo van Gogh, wordt ervan verdacht dat hij met een brandbom een aanslag wilde plegen op politie en soldaten in Nederland. Hij vroeg in chats hoe hij de bom kon maken, en beschikte over een recept.

Verder had hij in een 35 pagina’s tellend schriftje een brief opgesteld aan de Nederlandse regering, waarin hij dreigementen uitte vanwege de deelname van Nederland aan de coalitie tegen IS. In hetzelfde schriftje zwoer hij trouw aan de kalief als hoofd van Islamistische Staat, en toonde hij zich gefascineerd door de shariawetgeving die IS voorstaat.

De illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan werd in oktober gearresteerd. Volgens de officier van justitie stond B. „aan het begin van de voorbereiding van een aanslag”. B.’s advocaat noemde de uitingen van zijn client „niet serieus”.

Het AD meldde vanochtend dat opnieuw twee Nederlandse jihadstrijders zijn omgekomen bij de Syrische stad Kobani. Het zou gaan om Soufian Z. en Driss D. uit Den Haag. Eén bron uit de gemeenschap bevestigt de dood van de twee tegenover de krant. Hun familie zou gisteren zijn ingelicht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en inlichtingendienst AIVD konden het bericht vanmorgen niet bevestigen.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam maakte gisteren bekend dat de beveiliging van 21 Joodse instellingen in de stad, tot aan de zomer op het huidige, hoge niveau zal blijven. Eerder was afgesproken dat de beveiliging in februari zou worden teruggeschroefd, maar de aanslagen in Parijs en de ontmanteling van een jihadistische cel in het Belgische Verviers hebben de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie op andere gedachten gebracht. „Er is geen concrete dreigingsinformatie”, zei Van der Laan tegen de raad. Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft joodse gemeenten in Nederland opgeroepen bij de burgemeesters van hun stad aan te dringen op meer beveiliging.

Volgens Van der Laan hebben Amsterdamse instellingen „meer dan 50 geradicaliseerde jongeren in behandeling”. Hij kon niet zeggen hoeveel van hen naar Syrië zijn uitgereisd. De burgemeester benadrukt dat nog steeds de mogelijkheid bestaat voor Syriëgangers om Nederland te verlaten, zelfs via Schiphol.

De NOS maakte gisteren bekend dat een radicale imam die door moskeeën in Verviers is weggestuurd, ook regelmatig in Nederland heeft gepreekt. Imam Alami abu Hamza kwam de afgelopen jaren onder meer in de Al-Fadjrmoskee in Helmond.