Tech

Microsoft HoloLens: Windows-computer op je neus

Wordt je nieuwe pc een 3D-bril? Windows 10 draait straks op je telefoon, tablet, pc en op je neus via HoloLens, een nieuwe computerbril/helm van Microsoft.

Amper een week nadat Google aankondigde computerbril Glass niet meer te verkopen, introduceert Microsoft zijn eigen variant: HoloLens. Het is een kruising tussen Google Glass en Oculus Rift, de virtual reality-bril van Facebook. Microsoft toonde de bril – eerder een helm – tijdens een presentatie in Redmond.

Door de HoloLens zie je de wereld om je heen, en daar overheen wordt een 3D-beeld geprojecteerd dat rekening houdt met je positie. Augmented reality is de vakterm: een werkelijkheid waaraan virtuele objecten zijn toegevoegd.

Schermafbeelding 2015-01-21 om 20.05.07

Zo’n doorkijkbril is niet nieuw. Op CES kondigde het jonge bedrijf ODG een computerbril met doorkijklenzen aan. Het knappe van Microsofts HoloLens is dat het apparaat - redelijk vloeiend, zo op het oog - het beeld aanpast op je positie. Daarnaast herkent HoloLens bewegingen zodat je à la Minority Report met gebaren taken kan uitvoeren: virtuele knoppen indrukken, virtuele objecten manipuleren en rondlopen in een virtuele 3D-wereld.

Tom Cruise doet in Minority Report (2002) aan augmented reality, met losse handen en zonder bril.

Tom Cruise doet in Minority Report (2002) aan augmented reality, met losse handen en zonder bril.
 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien is HoloLens wat omslachtig om een mailtje mee te tikken in de lucht, maar de bril lijkt wel geschikt om visuele taken uit te voeren. Zo laat Microsoft demo’s zien van een wandeling over Mars, een holografische Skype-sessie en een potje Minecraft op je hoofd. Microsoft stelt ontwikkelgereedschap beschikbaar zodat ook andere softwaremarkers HoloLens-toepassingen kunnen ontwerpen.

Of HoloLens een succes wordt of niet (er is nog amper iets bekend over specificaties), het lijkt een van de spannendste dingen die Microsoft de laatste jaren ontwikkeld heeft: een echte wow-bril.

Oh ja, Windows 10

De aankondiging van Microsofts HoloLens (details over beschikbaarheid en prijs ontbreken nog) was onderdeel van een update over Windows 10. De nieuwe Windows-versie moet later dit jaar op de markt verschijnen. Microsoft ontwierp een versie die zowel op telefoon, tablet als een gewone pc draait. En op HoloLens, de pc voor je neus.

Microsoft heeft met Windows een achterstand in te halen, vooral als het gaat om mobiele toepassingen. Windows Phone heeft tot nu toe weinig marktaandeel kunnen overnemen van Apple iOS en Google Android. Topman Satya Nadella wil van Windows 10 “de meest geliefde Windows-versie aller tijden” maken. Er zijn volgens Microsoft 1,5 miljard mensen die Windows op de pc gebruiken.

De uitdaging is ze onderdeel te laten worden van de nieuwe Microsoft-wereld, waarin hardware naadloos versmelt met Microsoft-apps (Skype, Office, Xbox). Windows is geen apart product meer maar een ‘service’, een dienst, aldus Microsoft. Het geld moet met apps verdiend worden en wellicht met hardware.

Gratis en voor niets

Windows 10 wordt een gratis upgrade voor iedereen die nu Windows 7 of 8 gebruikt. Windows nummer 9 wordt overgeslagen om aan te geven dat dit heel iets anders is dan Windows 8. Met die versie probeerde Microsoft gebruikers te dwingen om over te stappen op een aanraakbesturing. De klassieke Windows-desktop leek verdwenen.

Windows 8 worstelde met het grote verschil tussen tabletgebruik (besturing met vingers) en de traditionele computer met muis en keyboard. Maar in Windows 10 is het schakelen tussen de tablet-versie (die gekleurde tegeltjes) en de reguliere desktop een stuk makkelijker geworden.

Je kunt het gebruikelijke startmenu in één beweging uitklappen tot een scherm dat vol tegeltjes zit die zich makkelijker met een vinger laten bedienen. Deze oplossing lijkt zo simpel dat je je afvraagt waarom dit niet in Windows 8 gebouwd werd.

Na drie maanden probleemloos proefdraaien met een vroege versie van Windows 10 lijkt het besturingssysteem, voor doorsnee computergebruikers, een logische, maar niet revolutionaire opvolger van Windows 7 en 8.

Alwetende dames: Siri, Alexa, Cortana

De persoonlijke assistent Cortana, nu onderdeel van Windows Phone, zal onderdeel zijn van de pc-versie van Windows 10. Zo kun je de pc beter met je stem besturen en vragen stellen op een meer natuurlijke manier, in normale zinnen. In het Engels, vooralsnog. Cortana heeft veel weg van Apples Siri en Google Now. Ook Amazon heeft zoiets ontwikkeld, de digitale praatpaal Echo die je met ‘Alexa’ moet aanspreken. Nog zo’n mevrouw die het allemaal voor je uitzoekt.

De kwaliteit van deze persoonlijke assistenten is volledig afhankelijk van de databases waaruit ze hun kennis kunnen putten. In het geval van Microsoft is dat zoekmachine Bing, en die beschikt nog over weinig lokale gegevens uit Nederland.

Een spel voor allen; de dood van IE

Ander nieuws van het Microsoft-front: Games voor de Xbox One kunnen straks ook gespeeld worden met een Xbox-app voor Windows 10. Kun je eindelijk achter de computer gamen met iemand die een Xbox-console gebruikt.

De eerste van Internet Explorer dateert uit 1995. Na twintig jaar komt Microsoft met een nieuwe webbrowser, die voorlopig nog door het leven gaat als Project Spartan. Simpeler, sneller en met een paar trucs die IE op z’n oude dag echt niet meer voor elkaar krijgt.