Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

‘Beroemd masker Toetanchamon beschadigd en lelijk teruggelijmd’

Het bekende begrafenismasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro.
Het bekende begrafenismasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro. Foto AP / Mohamed El-Dakhakhny

Het beroemde begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon is slordig teruggelijmd, nadat de oudheidkundige schat beschadigd was geraakt tijdens een schoonmaakbeurt. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van anonieme conservatoren in het Egyptische museum in Kairo.

Het gaat om de blauw met gouden baard van het masker, dat in 1922 door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert werd ontdekt. De baard had door een conservator moeten worden hersteld, maar daar is kennelijk niet voor gekozen, zegt een van de conservatoren tegen de krant:

“Ze hadden haast om het snel weer tentoon te stellen en hebben toen een sneldrogend, materiaal gebruikt. Daarbij is gewone kunsthars gebruikt. Dat is prima voor het lijmen van metaal of steen, maar niet voor dit bijzondere masker.”

Het 3300 jaar oude masker is een belangrijke trekpleister voor het museum. Tussen het gezicht van de jonggestorven farao en de baard zit nu ruimte.

“Je kunt nu een laag doorschijnend geel zien. Helaas is het onomkeerbaar.”

Afgezien van de slordige reparatie zitten er nu ook krassen op het masker. Een klodder lijm was op het gezicht terechtgekomen en vervolgens verwijderd met een schraper. Het museum wilde niet reageren.