Dit zijn de kanshebbers voor de BNG Bank Literatuurprijs

Hanna Bervoets is ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs
Hanna Bervoets is ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs

Straks wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt, de prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. Hanna Bervoets, Naomi Rebekka Boekwijt en Maartje Wortel zijn kanshebbers. Dit schreef NRC over de genomineerden.

Hanna Bervoets (1984) – Efter (Atlas Contact)
3 ballen
Arjen Fortuin over deze toekomstroman van Bervoets, geschreven over een tijd waarin de liefde als een verslavingsaandoening wordt bestreden. Als er een wondermiddel tegen liefde wordt geïntroduceerd, probeert een journaliste de onderliggende machtsstructuren in kaart te brengen:

‘Bervoets heeft veel hooi op haar vork genomen, met als gevolg een gebrek aan evenwicht in de roman en op driekwart plotseling een hoofdstuk waarin de journaliste heel snel heel veel losse eindjes uit het verhaal aan elkaar knoopt. Dat geeft Bervoets de gelegenheid om de werking van de publieke opinie aan de kaak te stellen (‘geloof wint het altijd van de feiten’), maar in het verhaal levert het een lelijke breuk op. [..] In het laatste deel krijgt de roman een sterke onverwachte wending.’

Wat is liefde nou eigenlijk helemaal? (€)

Naomi Rebekka Boekwijt (1990) – Hoogvlakte (De Arbeiderspers)
3 ballen
Thomas de Veen over Boekwijts debuutroman over de Nederlandse Maite van Veen die als knecht gaat werken op een Zwitserse boerderij:

‘Hoogvlakte is geen roman waar je echt ingetrokken wordt, omdat de landelijkheid ook wel wat landerig wordt. Er wordt flink wat afgemolken, -gerooid en -geborsteld, en dat zijn niet de spannendste passages. Maar tussen de boerenscènes door zijn er wel degelijk verwikkelingen die het alledaagse overstijgen.’

Helemaal opgaan in een wereld van weides, tractoren en uierzalf (€)

Maartje Wortel (1982) – IJstijd (De Bezige Bij)
3 ballen
Arjen Fortuin over Wortels tweede roman, over de hedendaagse Oblomov James Dillard die door een uitgeverij gevraagd wordt een boek te schrijven.

‘Bij de verslagen van de gesprekken die James Dillard met zijn redacteur Monica voert, blijkt hij een jongen die wel talent heeft, maar die verdere instructies afwacht. Iemand die niet wéét wat er schrijvenderwijs nu precies van hem wordt verwacht. Het lijkt erop dat er ook iets van die weifelmoedigheid in Maartje Wortel is gevaren bij het werk aan deze roman. Uit IJstijd blijkt hoe goed ze een verhaal kan vertellen, maar veel minder blijkt waarom ze juist dit verhaal wil vertellen.’

Smeken om een beetje tegengas (€)

Voor tiende keer uitgereikt

De BNG Bank Literatuurprijs wordt voor de tiende keer uitgereikt. Het prijzengeld bestaat uit 15.000 euro en een kunstwerk. Eerdere winnaars van de prijs waren Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Annemarie Oster en de literaire critici Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (nrc.next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad). De winnaar wordt op 22 januari in Amsterdam bekendgemaakt.