Staat mengt zich in rechtszaak Allard Pierson

Steeds meer partijen mengen zich in de rechtszaak over de goudschatten van de Krim, die vorig jaar na een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum niet zijn teruggegeven aan de vier musea op de Krim die ze in bruikleen hadden gegeven.

Het Amsterdamse museum stuurde de kunstschatten niet terug, omdat de Krim, een schiereiland van Oekraïne, tijdens de tentoonstelling was geannexeerd door Rusland. Het museum wil dat de Nederlandse rechter beoordeelt wie de rechtmatige eigenaar is van de kunstschatten.

De vier musea op de Krim spanden een rechtszaak aan tegen het Amsterdamse museum. Gisteren meldde zich, zoals de partijen al verwachtten, ook Oekraïne, dat stelt dat de objecten toebehoren aan het Oekraïense Staatsmuseumfonds, en dus naar Kiev moeten worden gestuurd.

Verrassend is evenwel dat nu ook de Nederlandse Staat is tussengekomen in de zaak. Die eist de kunstschatten niet op. De Staat wil volgens een woordvoerder slechts de rechter wijzen op „de internationale verplichtingen van Nederland”, zoals internationale afspraken over cultureel erfgoed.

De advocaat van de musea op de Krim vreest dat de rechtszaak hierdoor vertraging zal oplopen en overweegt bezwaar te maken tegen de tussenkomt van de Staat.