Kijken: hoe één man muziek maakt met zijn drie robots

Shimon and the Shimi Robots heet deze bijzondere “band”. Frontman Mason Bretan is een mens, de andere drie zijn robots. En dat levert behoorlijk funky muziek op.

Shimon and the Shimis
Shimon and the Shimis Still uit YouTube-filmpje "What you say" - A robot and human musical performance

Shimon and the Shimi Robots heet deze bijzondere “band”. Frontman Mason Bretan is een mens, de andere drie zijn robots. En dat levert behoorlijk funky muziek op.

Student Bretan is onderzoeker in ‘muzikale kunstmatige intelligentie’ aan de Georgia Tech Center for Music Technology. Voor zijn scriptie onderzoekt hij onder andere het improvisatievermogen van robots. Kunnen zij muziek alleen maar namaken of ook zelf ook een gave melodie componeren?

In deze jamsessie heeft Bretan het trio van robots het muziekarrangement gegeven van het nummer dat hij speelt, maar de elektronische geluidjes die je tussendoor hoort, verzinnen ze zelf.

Creativiteit leren

In hoeverre kan een robot creativiteit aanleren? De Robotic Musicianship Group van Georgia Tech werkt al zes jaar aan Shimon, een muzikale robot die nu aan de hand van een bestaande melodie kan improviseren.

In onderstaand filmpje is goed te zien hoe Bretan geluiden “invoert” door met zijn handen een melodie te slaan op de tafel en hoe zijn robot vervolgens dat geluid in zich opneemt en supersnel converteert naar een nummer.

Is er straks geen menselijk orkest meer?

Het is niet de intentie om menselijk muzikanten in de toekomst te vervangen door robots, zegt Bretan, zelf ook muzikant. Toch is hij enthousiast over de mechanische capaciteiten die robots hebben en mensen niet:

Shimon heeft vier armen en kan bijvoorbeeld acht drumstokjes vasthouden. Dat betekent dat hij in staat is om iets te doen wat een mens niet kan.”

Zie hier de vier-armige Shimon de marimba bespelen: