‘Kabinet wil strenger antirookbeleid - minimaal 18 jaar voor elektronische sigaret’

De e-sigaret is de afgelopen jaren steeds populairder geworden.
De e-sigaret is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het antirookbeleid in Nederland wordt verder aangescherpt. 18 jaar wordt de minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret. Dat wil staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, schrijft de Volkskrant.

Binnen een jaar moeten bovendien pakjes sigaretten en shag voor minimaal 65 procent bestaan uit onsmakelijke foto’s van aandoeningen als gevolg van roken. Nu staan er teksten op de pakjes die waarschuwen voor kanker.

Het kabinet buigt zich morgen over Van Rijns voorstellen om de Tabakswet aan te scherpen. Die zijn grotendeels een uitwerking van een Europese richtlijn. Volgens de Europese richtlijn moet de verpakking van sigaretten, shag en waterpijptabak onaantrekkelijk worden.

De kleinste verpakking sigaretten wordt verder verboden. Op dit moment zitten er in Nederland minimaal negentien sigaretten in een pakje. Dat worden er twintig. Voor shag geldt nu nog geen minimumverpakking, maar de kleinste verpakking wordt straks 30 gram.

Elektronische sigaret wordt steeds populairder

De minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret is een initiatief van Van Rijn zelf. De populariteit van de elektrische staafjes groeit. Uit cijfers van het Trimbos Instituut bleek vorig jaar dat het aantal rokers van elektronische sigaretten in 2013 gestegen was van 1 naar 3 procent van de bevolking. Volgens schattingen van de NVWA ‘dampen’ ongeveer 175.000 rokers regelmatig een e-sigaret, ongeveer 5 procent van het totaal aantal rokers.

Het Europees Parlement wees een verbod op de elektronische sigaret eerder af. Als de staafjes nadrukkelijk een preventieve of genezende werking claimen, moeten ze wel als medicijnen worden geregistreerd, net als nicotinepleisters. Ook moet er vanaf volgende maand gewaarschuwd worden voor de verslavende werking.

Hij heeft het imago van minder ongezond, maar is dat zo?

De e-sigaret staat te boek als minder ongezond dan een gewone sigaret. Of dat ook zo is, is nog onduidelijk, schreef wetenschapsredacteur Wim Köhler afgelopen november in NRC.

Iedereen ziet wel dat hij niet zo vreselijk ziekmakend is als een brandende peuk. Maar is hij dan onschuldig? Een e-sigaret verdampt een vloeistof waarin nicotine en wat hulpstoffen zitten – vooral propyleenglycol en glycerine, plus eventueel smaakstoffen. De roker inhaleert die damp. En ademt de resten weer uit. Die zijn beschikbaar voor meerokers.

Lees het hele artikel ‘Dampen is het nieuwe roken’ (€) in NRC.

Lees ook ‘Ze zijn verslavend, maar wordt British American Tobacco al rijk van e-sigaretten?’.