Job of the day

In drie jaar groei jij uit van groentje tot echte ondernemer

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze funtie.

Functie: Junior projectmanager
Bedrijf: Frisse Blikken
Wat valt op aan de vacature: “Je bent ambitieus en eigenwijs genoeg om te weten dat je organisaties en de maatschappij vooruit kunt helpen.”

Wat ga je dan doen?

Net uit de collegebanken komen, is voor de meeste baanzoekenden geen pre. Te jong, te onervaren. In deze functie is dat nu eens in je voordeel. Een junior projectmanager bij Frisse Blikken doet in drie jaar tijd zo veel mogelijk ervaring op als beginnend ondernemer bij verschillende bedrijven en projecten. Je wordt gekoppeld aan een bedrijf dat bijvoorbeeld de interne communicatie wil verbeteren of ingewikkelde informatie wil uitleggen aan werknemers. De klant (denk Douwe Egberts, KLM of Rabobank) heeft een vraag over zakelijke dienstverlening, jij bedenkt een oplossing.

Dat doe je vier dagen per week. Die vijfde dag ben je op kantoor in Utrecht, waar je sales- en presentatietrainingen krijgt, maar ook wordt gecoacht in je persoonlijke ontwikkeling. Op die vijfde dag leg je ook contact met potentiële klanten. Ga je bijvoorbeeld een kopje koffie drinken met een oud-studiegenoot. Dan kun je meteen informeren of het bedrijf waar hij of zij werkt een interessante klant is voor Frisse Blikken. Recruitmentmanager Kim van Meeuwen:

“Net afgestudeerden zitten nog niet in een vast stramien van een bedrijf. Dan kijk je met heel andere ogen naar een probleem of project. Is er bijvoorbeeld in de energiesector een grote verandering aan de gang waarover werknemers geïnformeerd moeten worden, simuleren wij dat in een game, evenement of iets anders. Alles is mogelijk.”

Na drie jaar stroom je uit en ben je klaar bij Frisse Blikken. Volgens Van Meeuwen heb je dan genoeg kennis en ervaring opgedaan om het zelf te redden als ondernemer.

Waarom zoeken ze iemand?

Frisse Blikken bestaat in april vier jaar en groeit snel: het bedrijf had in de afgelopen drie jaar elk jaar een omzetgroei van ten minste twintig procent. Groeien betekent nieuwe opdrachtgevers, en nieuwe opdrachtgevers betekent dat er nieuwe projectmanagers nodig zijn.

Wat voor collega moet je zijn?

Je heb zo’n dertig directe collega’s, van wie de gemiddelde leeftijd ongeveer zesentwintig is. Van Meeuwen benadrukt dat het belangrijk is dat je in het team past en je kan aantonen dat je echt wilt ondernemen. Bij je sollicitatie wordt, nog meer dan naar je opleiding, gekeken naar wat je naast je studie hebt gedaan. Vrij subjectief dus. Verder moet je ook houden van vrijdagmiddagborrels en bedrijfsuitjes en zit je op een plek waar je constant bijleert en kritiek krijgt.

Wat verdient dat?

Je krijgt een salaris met een vast en een variabel deel. Het eerste jaar komt dat neer op ongeveer 3.000 euro bruto.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Er is veel mogelijk bij Frisse Blikken, maar:

“Je project bij de opdrachtgever, het organiseren van evenementen en het opleidingsprogramma zijn - bij elkaar opgeteld - hard werken. Dat zorgt ervoor dat mensen af en toe wel eens tegen een muur aanlopen.

Strakke structuur vind je niet bij Frisse Blikken, maar je loopt na drie jaar wel de deur uit met een rugzak aan ervaring, training en een goede portie bedrijfsborrels.