Hoogste tijd voor ‘meest geliefde’ Windows

Met een gratis upgrade naar Windows 10 wil Microsoft 1,5 miljard pc-gebruikers naar één, allesomvattend computersysteem lokken.

Je moest er ruim twee uur voor gaan zitten, maar Microsoft had de wereld dan ook wat te laat zien, bij de live uitgezonden presentatie rondom Windows 10, gisteravond.

Topman Satya Nadella, sinds vorig jaar aan de macht, is vastbesloten om van Windows 10 „de meest geliefde Windows-versie aller tijden” te maken. Nadellas strategie in drie stappen: 1. afstand nemen van de geforceerde aanraakbesturing in Windows 8; 2. gratis upgrades om alle gebruikers naar hetzelfde systeem te lokken; en stap 3. alle apparaten, of ze nou een groot of een klein scherm hebben, draaien op dezelfde Windows.

Deze strategie moet meer ontwikkelaars naar Windows lokken. En dat is nodig omdat Microsoft met Windows op achterstand staat in mobiele toepassingen. Windows Phone heeft ondanks alle reclame en de overname van Nokia nog maar 3 procent marktaandeel van Apple iOS en Google Android kunnen overnemen.

Microsoft wil de 1,5 miljard mensen die Windows nu op hun pc gebruiken onderdeel te laten worden van een nieuwe Microsoft-wereld, waarin hardware naadloos versmelt met Microsoft-apps (Skype, Office, Xbox). Windows is geen apart product meer maar een ‘service’, een dienst.

Het geld moet met apps verdiend worden en wellicht hardware. Windows 10 wordt een gratis upgrade voor consumenten die nu Windows 7 of 8 gebruiken. Een kleine revolutie, maar passend bij de beperkte rol die een besturingssysteem nog op de moderne computer speelt.

Het is de hoogste tijd voor een geliefde Windows-versie: Windows 8 sloeg niet aan. Microsoft probeerde gebruikers te dwingen om aanraakbesturing te gebruiken en de klassieke Windows-desktop leek in ‘8’ verdwenen. Het verschil tussen tabletgebruik (besturing met vingers) en de traditionele computer met muis en keyboard was te groot.

In Windows 10 is het schakelen tussen de tablet-modus en reguliere desktop een stuk eenvoudiger. Je kunt het startmenu in één beweging uitklappen tot een scherm vol tegeltjes. Deze oplossing lijkt zo logisch dat je je afvraagt waarom dit niet in Windows 8 gebouwd werd.

Na drie maanden proefdraaien met een vroege versie van Windows 10 lijkt het besturingssysteem een logische opvolger van Windows 7.

Microsofts persoonlijke assistent Cortana, nu onderdeel van Windows Phone, komt ook naar de pc. Zo kun je de computer vragen stellen op een meer natuurlijke manier, in normale zinnen. Cortana heeft veel weg van Apples Siri en Google Now. Ook Amazon heeft zoiets ontwikkeld, de digitale praatpaal Echo die je met ‘Alexa’ moet aanspreken.

De kwaliteit van deze persoonlijke assistenten hangt af van de databases waaruit ze kennis kunnen putten. In het geval van Microsoft is dat zoekmachine Bing, die nu nog over weinig lokale gegevens uit Nederland beschikt.

Meer Windows-nieuws: pc-gebruikers kunnen gamen met eigenaren van een Xbox en na twintig jaar komt Microsoft met een nieuwe webbrowser (Project Spartan).

Het meest spectaculaire nieuws van Microsoft was de HoloLens, een kruising tussen Google Glass en virtual reality-bril Oculus Rift. Microsoft heeft zijn ‘wow’-moment terug, nu nog de gebruikers.