In beeld

Het voortdurende leed van Oekraïense burgers

In Donetsk vonden vanmorgen minstens 10 inzittenden van een trolleybus en een personenauto de dood door een granaataanval. De burgerslachtoffers vielen vlak nadat tussen de strijdende partijen afspraken zijn gemaakt over bewapening en strijd. De strijdende partijen in Oost-Oekraïne moeten hun zware wapens terugtrekken uit een eerder overeengekomen bufferzone. Dat hebben diplomaten uit Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk gisteravond afgesproken bij een overleg in Berlijn. Het Russische plan beoogt dat de demarcatielijn - een voorlopige grens - wordt nageleefd die in september al was vastgelegd. Het terugtrekken van zware wapens van die lijn was in september al afgesproken, maar de partijen zijn hun afspraken amper nagekomen. Het akkoord kwam een paar uur nadat de pro-Russische rebellen meer wapens en manschappen naar een belangrijk strijdgebied hadden gestuurd. Een duurzame oplossing voor het conflict in de regio’s Loegansk en Donetsk lijkt niet in zicht. De oorlog in de Donbas is afgelopen week zo opgelaaid dat president Petro Porosjenko het internationale economisch forum in Davos voortijdig verliet. In heel Oekraïne neemt het geweld toe en de economie hapert. Oekraïense burgers hebben zwaar te lijden onder het geweld, zoals blijkt uit de volgende beelden, waarvan enkele als schokkend kunnen worden ervaren.
16 januari, Marioepol. Een herdenkingsbijeenkomst voor 12 dodelijke en 18 gewonde slachtoffers van de aanslag op een bus bij een controlepost ten oosten van Donetsk.
EPA / Sergey Vaganov
17 januari, Kiev. Nieuwe vrijwilligers voor het Oekraïense Azov-bataljon voor vertrek naar de frontlinie in de Donetsk-regio.
REUTERS / Gleb Garanich
18 januari, Kiev. Militairen steken kaarsen aan tijdens een vredesmars die werd gehouden voor de slachtoffers van een beschieting van een bus op 13 januari in het Oost-Oekraïense Volnovakha.
REUTERS / Gleb Garanich
18 januari. Een vrouw staart uit haar door artillerievuur kapotgeschoten raam in het centrum van Donetsk.
AP / Manu Brabo
20 januari. Debaltsevo, Donetsk. Straatbeeld.
EPA / Anastasia Vlasova
20 januari, Donetsk. Het lichaam van een man ligt op de stoep vlakbij een bushalte die is geraakt door artillerievuur.
AP / Manu Brabo
20 januari. Vladimir Bovrichev, 30, moet afscheid nemen van zijn zoon Artiam van 4 die werd gedood tijdens beschietingen door het Oekraïense leger in een buitenwijk van Donetsk.
AP / Manu Brabo
21 januari, Donetsk. Na beschietingen ruimen bewoners zoveel mogelijk rommel op.
REUTERS / Alexander Ermochenko
21 januari. Oekraïense militairen in gevecht met pro-Russische separatisten in het dorp Pesky, vlakbij Donetsk.
REUTERS / Oleksandr Klymenko
21 januari, Debaltseve. Oekraïense militairen rusten uit in hun barak.
EPA / Anastasia Vlasova
21 januari. Onafhankelijkheidsplein, Kiev. De begrafenis van Tomaz Sukhiashvili (35), een Georgische soldaat uit het Donbass-bataljon.
EPA / Roman Pilipey
22 januari, Kiev. Oekraïners gewikkeld in de Oekraïense vlag op Nationale Eenheidsdag, die de totstandkoming van Oekraïne als staat op 22 januari 1919 herdenkt.
AP / Efrem Lukatsky
22 januari. Voorbijgangers in Donetsk kijken door de vernielde ruit van de trolleybus. minstens 10 mensen kwamen om bij een granaataanval in de door rebellen gecontroleerde stad.
REUTERS / Alexander Ermochenko