While you were sleeping... in the US

Het internet kent ook verliezers: neem eBay…

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de begindagen van de online-handel was eBay er vroeg bij. De internet-marktplaats werd in 1995 opgericht, lang voordat virtueel shoppen doodnormaal zou worden. Maar vroege timing is niet alles, bleek gisteren opnieuw: eBay schrapt duizenden banen en moet betaaldivisie PayPal verkopen om het hoofd boven water te houden.

Het nieuws van woensdag was niet bemoedigend, schrijft Forbes. De verkoopcijfers rond de feestdagen waren slap, de winstverwachting is niet veel beter, en er moeten 2.400 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Natuurlijk hoopt eBay het tij te keren - sterker: “Concurreren en winnen.” Onder meer met de verkoop van PayPal en een wapenstilstand met de kritische, activistische belegger Carl Icahn. Maar buitenstaanders hebben er weinig vertrouwen in. “Mijn echte zorg is hoe veel terrein ze verliezen in de wereld van de e-commercie”, zei analist Kerry Rice. “De vertraging is enorm.”

…terwijl Uber blijft winnen

Voor tomeloze uitbreiding is geld nodig en geld kan Uber krijgen. Het taxibedrijf heeft opnieuw 1,6 miljard dollar - inderdaad: 1,38 miljard euro - opgehaald, met dank aan Goldman Sachs. Met dat geld hoopt Uber verder te groeien als dé internationale taxicentrale voor iedereen, overal, met een mobiele app en creditcard.

In de laatste financieringsronde werd al het equivalent van ruim een miljard euro aan leningen verschaft, terwijl Uber ook nog in onderhandeling is over 516 miljoen euro van geïnteresseerde hedgefondsen.

Uber mag dan uitdagingen tegenkomen in Europa, en ook in sommige Amerikaanse steden. Maar in financieel opzicht lijkt de onderneming geen grenzen te kennen. Het bedrijf heeft sinds oprichting in 2006 al vier miljard dollar (3,44 miljard euro) los gekregen, in zowel converteerbare leningen als cash, schrijft Bloomberg.

En de manier waarop Uber werkt is effectief. Met slechts tweeduizend werknemers is de taxidienst actief in 277 landen in 54 landen. Bloomberg voegt toe dat er om de andere dag een nieuw stad bijkomt waar Uber-chauffeurs rondrijden. Voor groei op dat tempo zijn de miljarden broodnodig.

“Als je niet innoveert ben je dood”

Het gaat goed met American Express en dus bezuinigt de creditcard-onderneming duizenden banen weg. Met die paradox kwam het bedrijf gisteren: enerzijds een flinke stijging van de kwartaalcijfers, anderzijds vierduizend ontslagen.

Op Wall Street werd er niet echt enthousiast op gereageerd. Het aandeel-AmEx daalde met 2 procent in de after-hours handel na de sluiting van de beurs.

Vergeleken met een jaar eerder is de recente kwartaalwinst flink gestegen, met 10,7 procent naar 9,1 miljard dollar (7,8 miljard euro). Maar topman Ken Chenault liet meteen weten dat het positieve resultaat alleen te danken is aan ‘strakke controles op de kosten’. Oftewel: de arbeidskosten. En die beweging wordt voortgezet - omzet en winst moeten intact blijven, maar met minder mensen.

Dat doet pijn, beaamde Chenault eind vorig jaar al tijdens een conferentie. Maar het moet.

“Als je niet innoveert, ben je dood. Je moet constant vernieuwen, je moet constant de status quo in twijfel trekken.”