Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Herkemij na één jaar al weer weg als topman van vleesmaker Vion

Michiel Herkemij vertrekt als topman bij vleesleverancier VION. Hij was amper een jaar in dienst.
Michiel Herkemij vertrekt als topman bij vleesleverancier VION. Hij was amper een jaar in dienst. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Na amper een jaar in de top van Vion Food legt Michiel Herkemij zijn functie als bestuursvoorzitter van de vleesproducent al weer neer. De topman heeft dat in overleg met de commissarissen van het bedrijf besloten, zo maakte Vion vanavond in een verklaring bekend.

In zijn periode bij het bedrijf heeft Herkemij “een aantal ingrijpende maatregelen” doorgevoerd. Zo gingen onder meer de raad van bestuur en de raad van commissarissen vorig jaar flink op de schop. Nu die achter de rug zijn is het volgens Vion tijd voor “een ander leiderschap in de onderneming.” Het bedrijf schrijft daarover:

“Als man van buiten was Herkemij echter in staat een aantal ingrijpende beslissingen te nemen. [...] Onder leiding van Herkemij, heeft Vion Food voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van het bedrijfsresultaat laten zien op basis van een meer commerciële en klantgerichte aanpak.”

Ook verwijst Vion naar een uitspraak die Herkemij eerder deed op NRC Q deed. De topman – die eerder al de leiding had over D.E. Master Blenders 1753, het vroegere Douwe Egberts – zei daar “geen vleesman” te zijn. Hij moest dus even slikken toen hij voor het eerst in een slachterij stond:

“Je begint bij het ‘koude gedeelte’: de koelcellen. Toen ik die karkassen zag hangen, dacht ik al: jongen toch. Toen moest ik nog naar het ‘warme gedeelte’. Daar komen de dieren op vier poten binnen en worden ze doodgemaakt. De varkens worden bedwelmd, de koeien krijgen een pin door hun kop.”

Lees het hele interview op NRC Q “Ik ben geen vleesman”, zei hij nog. Topman vertrekt bij Vion”.