Dashcam-beelden tonen hoe agenten man doodschieten in New Jersey

In de Verenigde Staten is een video uitgelekt waarop te zien is hoe twee agenten een ongewapende zwarte man doodschieten. Het slachtoffer werd na een woordenwisseling met agenten meerdere malen beschoten toen hij met zijn handen in de lucht uit de auto stapte, zo is te zien op het filmmateriaal van de dashcam van de politieauto.

Een screenshot van de schietpartij.
Een screenshot van de schietpartij. Foto AP / Bridgeton Police Department

In de Verenigde Staten is een video verspreid waarop te zien is hoe twee agenten een ongewapende zwarte man doodschieten. Het slachtoffer werd na een woordenwisseling met agenten meerdere malen beschoten toen hij met zijn handen in de lucht uit de auto stapte, zo is te zien op het filmmateriaal van de dashcam van de politieauto.

De 36-jarige Jerame Reid zat voorin op de passagiersstoel van een Jaguar toen die op 30 december in Bridgeton, New Jersey, staande werd gehouden. De bestuurder was doorgereden bij een stopbord. Te zien is hoe een eerste agent naar de auto toe loopt en de inzittenden aanspreekt op de verkeersovertreding. De situatie escaleert snel als de agent denkt een wapen te zien liggen in het dashboardkastje. Hij roept zijn collega erbij.

Meerdere schoten

De eerste agent waarschuwt Reid. “Laat me je handen zien!” en “Als je nu naar iets grijpt, ben je fucking dood!”. De passagier stapt, met de handen omhoog maar tegen het bevel van de politieagent in om te blijven waar hij is, uit en binnen enkele seconden zijn er meerdere schoten gelost.

Waarschuwing: de beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren:

Reid was een bekende van de politie. Hij bracht dertien jaar van zijn leven door in de gevangenis, nadat hij als tiener op politieagenten had geschoten. Vorig jaar werd hij gearresteerd op verdenking van drugsbezit. Een van de politieagenten die hem toen heeft aangehouden, was betrokken bij de fatale schietpartij.

Het incident in Bridgeton past in een reeks van politieoptredens waarbij ongewapende mensen worden gedood. In Ferguson, een voorstad van St. Louis in Missouri, leidde dit na het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown tot massale demonstraties en rellen.

Agent Ferguson niet vervolgd

De (nu voormalig) politieagent Darren Wilson die de 18-jarige Brown doodschoot hoeft niet te vrezen voor een aanklacht van het Openbaar Ministerie, zo bleek gisteren. Het ministerie van Justitie, dat onderzoek deed naar de schietpartij, zal waarschijnlijk geen aanklacht adviseren, schreef The New York Times gisteren op gezag van functionarissen van het ministerie.

Het advies komt overeen met de beslissing van de onderzoeksjury in Ferguson. Die besloot in november al dat de agent niet wordt vervolgd.

Een andere zaak was die van Eric Garner. De 43-jarige New Yorker werd op 17 juli aangehouden op verdenking illegaal sigaretten op straat te verkopen. Hij overleed na een wurggreep door een politieagent. Ook in deze zaak besloot de volksjury om niet over te gaan op vervolging.

Het politiegeweld leidde ook tot vergeldingsacties. Eind vorig jaar schoot een man twee politieagenten dood in New York alvorens zelfmoord te plegen. Hij had voorafgaand aan zijn daad al opgeschept over wat hij wilde gaan doen.

Lees verder in NRC: Klaar met zero tolerance (€), het interview van onze correspondent Guus Valk met de bedenker van het zero tolerance-beleid in New York.