Ex-directeur Erbudak moet ziekenhuis betalen

Voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak moet 1,7 miljoen euro terugbetalen aan het Slotervaartziekenhuis. Zij is geëmigreerd naar Turkije.

Eysel Erbudak
Eysel Erbudak foto ANP

Iedere bestuurder mag onkosten declareren bij zijn werkgever, maar wat voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak bij het Slotervaartziekenhuis deed, gaat de rechter te ver.

De Amsterdamse rechtbank deed gistermiddag uitspraak in een ruzie over geld tussen Erbudak en het ziekenhuis waar zij in 2013 werd ontslagen. Strekking: in de jaren dat zij de leiding had werden ten onrechte privé-uitgaven van haar door het ziekenhuis vergoed. Of het nu ging om een concert van Pearl Jam, vliegtickets naar Aruba, kasopnames uit de kluis of om vastgoedinvesteringen in Turkije, die uitgaven zijn ten onrechte door het ziekenhuis gedaan en moeten worden terugbetaald.

Erbudak moet het ziekenhuis, dat vorig jaar werd overgenomen door ondernemer Loek Winter, 1,7 miljoen euro terugbetalen. Dat bedrag komt bovenop de 2,4 miljoen die zij aan de vorige eigenaar van het ziekenhuis moet betalen. Dat dwongen de erven van Jan Schram (de voormalige zakenpartner van Erbudak die het ziekenhuis in 2006 had gekocht en die in 2012 overleed) dit najaar al af.

Kat-en-muisspel

Inmiddels ligt er executoriaal beslag op de woning van Erbudak in Beverwijk. Erbudak is in november geëmigreerd naar Turkije. Een betrokken advocaat spreekt van een ‘kat-en-muisspel’. Volgens Erbudak lag die verhuizing al langer in de planning en staat het los van de juridische conflicten. „Dit is puur toevallig”.

De veroordeling tot betaling van 1,7 miljoen komt in een zaak die Erbudak zelf heeft aangespannen. Zij kreeg nimmer salaris toen zij directeur van het ziekenhuis was. Zij kon in haar levensonderhoud voorzien via incidentele voorschotten en door contant geld uit de kluis van Slotervaart op te nemen. Ook deed zij privé-uitgaven op de credit card van het ziekenhuis.

De rechter vindt dat het ziekenhuis niet onredelijk was toen commissarissen besloten de toenmalig bestuursvoorzitter in 2013 te ontslaan. Bovendien vindt de rechter dat Erbudak „ten onrechte aanmerkelijke bedragen aan het Slotervaartziekenhuis heeft onttrokken en ten gunste heeft laten komen aan zichzelf”.

Volgens Erbudak heeft ze van de rechter niet genoeg ruimte gekregen om, aan de hand van getuigen, aan te tonen dat veel van de omstreden uitgaven geen privékarakter hadden. Zij kondigt hoger beroep aan.

Onzorgvuldig

Erbudak deed voor 143.551,88 euro privé-uitgaven met de credit card van het ziekenhuis. De rechter vindt dat de voormalig bestuursvoorzitter die uitgaven onvoldoende kan onderbouwen. Daarmee heeft zij volgens de rechter „in strijd gehandeld met de door haar als goed werknemer in acht te nemen zorgvuldigheid.”

Het ziekenhuis betaalde in totaal 1 miljoen euro aan toeleverancier Simed, terwijl het om een privéschuld van Erbudak ging. Daarbij werd een onjuiste omschrijving op de factuur gebruikt. Erbudak moet dit bedrag aan het ziekenhuis terugbetalen.

Dat geldt ook voor een investering van 2,5 ton in een bedrijf uit Rotterdam. Het ziekenhuis deed dit ten behoeve van een andere vennootschap waarvan Erbudak aandeelhouder is. Zij moet dat bedrag terugbetalen.

Er lopen nog meer procedures tussen Erbudak en het ziekenhuis. Na haar ontslag brak een machtsstrijd uit over het ziekenhuis. Na het mislukken van onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea werd ze geschorst en later ontslagen.

Het ziekenhuis vreesde een terugkeer van Erbudak als eigenaar. Haar familie werd vervolgens als aandeelhouder buitenspel gezet. Deze actie wordt onderzocht door de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam die gespecialiseerd is in conflicten bij bedrijven.

Het Openbaar Ministerie doet daarnaast strafrechtelijk onderzoek naar sommige transacties van Erbudak toen zij bestuursvoorzitter was. Die strafzaak staat los van de vonnissen om geld terug te betalen.