‘ECB wil 50 miljard per maand investeren’

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi wil dat de ECB 1.100 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opkoopt. Zo moet de Europese economie worden opgekrikt en deflatie worden voorkomen. Dat meldde persbureau Bloomberg gisteren op gezag van twee centrale bankiers die anoniem wilden blijven. De ECB zou volgens het plan maandelijks 50 miljard euro in de economie investeren. Dat begint op zijn vroegst in maart en gaat door tot het einde van 2016. De ECB wilde niet reageren op het bericht. De centrale bank wil meer geld beschikbaar maken in eurolanden door staatsleningen op te kopen bij banken. De extreme maatregel is eerder toegepast in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan. De meeste economen rekenen erop dat vandaag een bedrag van zo’n 500 miljard euro wordt aangekondigd.