‘Ebola-epidemie heeft keerpunt bereikt’

De ebola-epidemie in West-Afrika, die al aan meer dan achtduizend mensen het leven heeft gekost, is op zijn retour. Dat hebben medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag gezegd. In de drie getroffen landen neemt het aantal nieuwe besmettingen in rap tempo af.

Beschermend pak voor ebola-artsen
Beschermend pak voor ebola-artsen EPA / Yonhap

De ebola-epidemie in West-Afrika, die inmiddels aan meer dan achtduizend mensen het leven heeft gekost, is op haar retour. Dat hebben medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag tegen de BBC gezegd. In de drie getroffen landen neemt het aantal nieuwe besmettingen in rap tempo af.

De afgelopen week zijn er slechts acht nieuwe gevallen vastgesteld in Liberia. In september liepen in dat land nog zo’n vijfhonderd mensen per week de dodelijke ziekte op. Ook in Guinee en Sierra Leone daalt het aantal besmettingen. Dat laatste land is nog altijd het zwaarst getroffen van de drie ebolahaarden. Mali, Senegal en Nigeria zijn inmiddels ebolavrij verklaard

De WHO spreekt van “de meest veelbelovende statistieken” sinds de uitbraak bijna een jaar geleden begon. Tegelijkertijd maande de organisatie tot voorzichtigheid. Er moet nog steeds worden ingezet op indamming en bestrijding van de ziekte. Het is niet gegarandeerd dat de dalende trend zich blijft voortzetten. Een enkel ebolageval kan al tot een grootschalige uitbraak leiden, dus het blijft belangrijk om na te blijven gaan wie in aanraking zijn geweest met patiënten, aldus de organisatie.

De huidige uitbraak is de grootste ebola-epidemie ooit. Zeker 21.724 mensen raakten besmet met het virus, van wie 8641 overleden. De WHO wijst erop dat de aantallen schattingen zijn en dat de sterftecijfers nog kunnen oplopen.

Lees verder op nrc.nl: Ebola van bovenaf gezien: van 1 naar 8000 doden