Surviving the Holocaust

BBC 2, 22.30-23.30u.

De documentaire Surviving the Holocaust - Freddie Knoller’s War vertelt het levensverhaal van Auschwitz-overlevende Freddie Knoller. Hij vertelt over wat hij als Joodse man meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zeventig jaar geleden, op 27 januari 1945, bevrijdden de Russen het vernietigingskamp Auschwitz. Er bleven weinig getuigen over. Eén ervan is Freddie Knoller, die in deze documentaire terugblikt, aan de hand van archiefbeelden.

Knoller (1921) werd in Wenen geboren, maar moest zijn thuis verlaten na de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Na de Kristallnacht in november 1938 vluchtte hij naar Antwerpen en vanuit daar naar Parijs. Toen de oorlog uitbrak sloot hij zich aan bij het verzet, maar hij werd verraden door een wraakzuchtige ex. Knoller kwam in 1943 in Auschwitz-Birkenau terecht. In januari 1945 voerde een dodenmars hem uiteindelijk naar Bergen-Belsen.

Nadat het kamp was bevrijd, haalde hij met een Britse soldaat voedsel bij een boer uit de omgeving. Knoller vond een portret van Hitler in een kast en sneed het met een mes in stukken. De boer werd rood en riep: „Du sau Jud.” Knoller plantte het mes in de buik van de boer en vertrok.