Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

De zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor frisdrankbottelaar Refresco Gerber nadert zijn climax. In de tweede ronde van de veiling om het bedrijf zijn drie bieders over, die de waarde van Refresco op 1,5 miljard euro schatten.

Reuters meldt dat de geïnteresseerde partijen - PAI Partners, Pamplona Capital Management en Platinum Equity - tot eind volgende maand hebben om een overname rond te krijgen.

Refresco heeft een jaaromzet van twee miljard euro. Er werken 4.700 mensen in negen landen. De onderneming bottelt onder meer voor supermarktketen Tesco en merken als Del Monte en Innocent Smoothies. “Het bedrijf is de afgelopen jaren stevig gegroeid”, aldus RTLZ, “met name dankzij overnames.”

Een prijsvechter geeft op

Het Britse easyJet heeft al 120 Nederlandse piloten en stewardessen aangenomen. En de eigen basis op Schiphol gaat door zoals gepland. Maar het bedrijf heeft een bittere nasmaak overgehouden aan de tarievenstrijd tegen Schiphol - een strijd die easyJet opgeeft.

“We wilden discriminatie aanvechten, maar de hoogste rechter in de EU geeft ons geen gelijk. Daar leggen we ons nu maar bij neer”, zo citeert de Telegraaf de directie.

EasyJet diende een klacht in bij de Nederlandse mededingingsautoriteit en de Europese Commissie, omdat vertrekkende reizigers op Schiphol twee keer zoveel luchthavenkosten moeten betalen als overstappende passagiers. “Dat geeft met name KLM een concurrentievoordeel en dat vinden wij niet eerlijk”, is de kritiek. Het blijft “een vreemde misstand”, maar de directie gaat over tot de orde van de dag.

De Ierse prijsvechter Ryanair wil overigens ook naar Schiphol komen. “Maar dan is het wel noodzakelijk dat de luchthaventarieven voor ons omlaag gaan”, zegt de Ryanair-top.

Waar gingen de hooggeschoolden heen?

Was het een brain drain? Zo ver gaat het onderzoek uit Oxford niet. Maar Nederland verloor tot aan de kredietcrisis van 2008 middenklassebanen en kreeg daar relatief weinig hooggeschoolde arbeidsplaatsen voor terug. De Volkskrant vraagt zich af of dat erg is.

Aan de ene kant wel. “Het aandeel van de middenklassebanen slonk hier tussen 1996 en 2008 ongeveer met 5 procent”, schrijft de krant. “Met Portugal en het Verenigd Koninkrijk is Nederland het enige land dat in deze periode meer laag- dan hooggeschoolde banen terugkreeg voor de achteruitgang van de middenklassebanen.”

Maar er is reden tot relativering. Volgens het CBS is het aandeel van de hooggeschoolde beroepen in Nederland juist gestegen sinds 2008. Middenbanen zijn ook gevoeliger voor automatisering omdat ze sneller vervangen kunnen worden door robots, waar laaggeschoolden als vuilnislieden en hooggeschoolden als advocaten minder gevoelig voor zijn.