Dat was van korte duur: topless is terug op page 3 van The Sun

Toplessfoto’s zijn terug in The Sun. Onder de kop ‘correcties en aanvullingen’ toont de Britse tabloid een knipogende Nicole, 22, uit Bournemouth.

Foto EPA / Andy Rain

Toplessfoto’s zijn terug in The Sun. Onder de kop ‘correcties en aanvullingen’ toont de Britse tabloid een knipogende Nicole, 22, uit Bournemouth.

De krant bevestigde noch ontkende berichten eerder deze week (€) dat de beroemde, maar omstreden Page 3 Girl was verdwenen. Maar The Times, eveneens van eigenaar Rupert Murdoch, schreef dat de krant besloten had er na 45 jaar mee op te houden. Die krant meldt nu:

‘Storm in een D-cup’: “After a (semi) cover-up that lasted three days, the tabloid has made a clean breast of it and admitted there’s tille some nudes left to report.”

Decennia van klachten

De afgelopen dagen werd er in het Verenigd Koninkrijk een hevige discussie gevoerd of het schrappen van de Page 3 Girl nu wel of niet een overwinning van feministen was. Die klaagden al sinds de introductie in de jaren zeventig over de blote borsten in de krant.

Blogger Hannah Bullivant juichte het besluit toe in een reactie op The Huffington Post:

The decision to drop the feature is pretty flippin’ good news. Not because it’s good to repress female sexuality, but because this at least gives us a chance to reframe it away from the male gaze, a way that celebrates all female and male bodies, not just young, very slim, mostly white ones.

Oud-Page 3 Girl Chloe Goodman kwam in The Independent juist op voor het fenomeen:

The power does not lie in the hands of the men looking at Page 3, but in the hands of the model - who is also earning a good living from doing something she also enjoys. Page 3 isn’t demeaning to women in the slightest.

de topless-traditie

Journalist Toby Young schreef onder de kop Je Suis Page 3 dat de tegenstanders zich hadden moeten bezighouden met veel ernstigere vormen van uitbuiting van vrouwen. Maar dat deden ze niet, want:

[This] is an expression of their essential puritanism, their compressed-lipped disapproval of men who take pleasure in gazing at the naked female form.

En de Daily Star, die grossiert in toplessfoto’s, zag in de actie van de concurrent een mooie kans. De tabloid maakt ook vanochtend nog reclame met de eigen blote borsten-meisjes: ‘Trots deze fantastische Britse traditie door te zetten’.

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Daily Star continues its
“We ♥️ Page 3″ campaign
tomorrow http://t.co/4BGAI4gf5m

Mediadeskundigen verwachten dat The Sun de komende tijd zal afwisselen tussen blote borsten en andere kopij. De tabloid zou zich enkele dagen hebben stilgehouden om bezoekers te lokken naar de website waar de foto’s wel te zien waren, maar die sinds 2013 achter een betaalmuur zit. In december meldde de krant 225.000 digitale abonnees te hebben, een groei van 120 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar een fractie van de 1,9 miljoen papieren lezers.

De campagnegroep No More Page 3, die wekelijks demonstreert voor de redactie van The Sun, reageerde gisteren:

Twitter avatar NoMorePage3 NoMorePage3 So it seems the fight might be back on. Thanks to @TheSunNewspaper for all the publicity they’ve given the campaign. See you tomorrow xxx

Lees ook: Pagina 3 van The Sun krijgt een topje aan (€)