Bussemaker: scholen moeten radicalisering aanpakken

Bussemaker tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten.
Bussemaker tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Foto ANP / Martijn Beekman

Scholen en docenten mogen niet langer wegkijken als duidelijk wordt dat een leerling of groep leerlingen radicaliseert. Leraren moeten in dat geval met de betrokken partijen in gesprek gaan, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs in een interview met Trouw.

“Het onderwijs mag nooit wegkijken”, zegt Bussemaker. “Je moet altijd het gesprek aangaan.” Scholen zouden volgens de minister meer kunnen nadenken over hun rol in de samenleving. De school is de plek waar verschillende groepen uit de maatschappij samenkomen en met elkaar in aanraking komen.

Scholen kunnen dan ook een plek zijn waar de kloof tussen verschillende groepen wordt gedicht. Ze geeft toe dat ze veel vraagt van docenten.

“Maar ik vind dit net zo belangrijk als wat we vragen van docenten op het gebied van de vakinhoud - taal en rekenen.”