Burgemeester van Bloemendaal stapt op wegens landgoedaffaire

Foto ANP

Burgemeester Ruud Nederveen (VVD) van Bloemendaal heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Aanleiding is een slepend conflict over de bestemming van het monumentale landgoed Elswoutshoek. Ook wethouder Marjolein de Rooij (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks), die haar vertrek al had aangekondigd, stapt per direct op.

De raad zou vanavond opnieuw spreken over Elswoutshoek. De eigenaars, de broers Rob en Hans Slewe, hebben sinds jaren ruzie met het gemeentebestuur over de ontwikkeling ervan. Nederveen kreeg veel kritiek op zijn aanpak. Hij had onder meer toestemming gegeven voor het opnemen van telefoongesprekken tussen de broers en een ambtenaar.

Nederveen beloofde in juli nog beterschap, in een extra vergadering naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Hij werd daarin beschuldigd van intimidatie, oplichting en het monddood maken van lokale media. De VVD-burgemeester ontkende vooral, maar maakte de broers Slewe wel excuses en overleefde een motie van wantrouwen.

Het moest de aanzet zijn tot een oplossing maar in plaats daarvan escaleerde het conflict verder. Vorige week moest de burgemeester erkennen dat een belastende verklaring uit 2012 van een ambtenaar over het gedrag van Rob Slewe is opgenomen in een geheim dossier, nadat hij eerder het tegendeel had beweerd.

De raad wilde opheldering, maar dat heeft Nederveen niet afgewacht. Hij informeerde commissaris van de koning Johan Remkes gisteren over zijn besluit. De burgemeester wil zijn vertrek niet toelichten.

De oppositiepartijen vinden dat de affaire de Bloemendaalse politiek schaadt. „We hopen nu dat we hier weer eens behoorlijk kunnen besturen”, zegt fractievoorzitter Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal, een van de partijen die een motie van afkeuring wilde indienen.

Rob Slewe heeft „een beetje een gevoel van rehabilitatie”. „We hebben veel over ons heen gekregen. Het vertrek van Nederveen is een signaal dat dit niet klopte.”