BNG Bank Literatuurprijs naar Maartje Wortel

Maartje Wortel (Foto Ilja Keizer)

Schrijfster Maartje Wortel heeft naar aanleiding van haar roman IJstijd de BNG Bank Literatuurprijs 2014 gewonnen.

Dat is vandaag uitgelekt op de website van BNG.

Meerdere websites melden inmiddels het nieuws. Dat Wortel dit jaar de prijs wint zou haar eigenlijk pas om 18.00 vanavond worden meegedeeld.

De BNG Bank Literatuurprijs 2014 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000, bedoeld  voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1974 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2014 een nieuw boek is verschenen.

Nuchtere stijl

Volgens de jury overtuigt Maartje Wortel met haar nuchtere, constaterende stijl:

“Met weinig tell, in achteloze, kunstige streken, zet Wortel de psyche van haar personages feilloos neer.”

Maartje Wortel (1982) debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis. Haar romandebuut volgde in 2011 met Half mens, over een Mexicaans-Amerikaanse taxichauffeur die een Nederlands meisje aanrijdt. IJstijd, over de mislukkende liefde tussen een lethargische man en een vrouw, verscheen begin vorig jaar. NRC Handelsblad schreef over die roman:

“Uit IJstijd blijkt hoe goed ze een verhaal kan vertellen, maar veel minder blijkt waarom ze juist dit verhaal wil vertellen.”

Maartje Wortel is de tiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. In het verleden ging de prijs naar onder andere Wytske Versteeg, Christiaan Weijts, Jan van Mersbergen en Gustaaf Peek.

Wreed

De jury besloot dit jaar drie auteurs te nomineren. De overige genomineerden waren Hanna Bervoets (Efter) en Naomi Rebekka Boekwijt (Hoogvlakte).

Volgens de jury was 2014, literair gezien, een mager jaar:

“Te weinig durf, te povere stilistische en compositorische middelen, geen urgentie, zozeer dat de vraag opkomt: waren deze boeken wel uitgegeven als de auteur niet jong en niet onweerstaanbaar aantrekkelijk was geweest?”

Deze mening werd door de jury kracht bijgezet door dit jaar drie “ijzersterke” auteurs op de shortlist te plaatsen.

“Wij kozen welbewust voor maar drie genomineerden, omdat de verschillen met een vierde of vijfde te pijnlijk zouden zijn voor die vierde of vijfde. Dat zou wreed zijn geweest.”

Als elk jaar was er dit jaar ook een lezersjury van medewerkers van de BNG Bank onder leiding van Michiel Harder. Deze jury verkoos Naomi Rebekka Boekwijt als winnaar. Naomi Rebekka Boekwijt ging naar huis met het sculptuur ‘Het Haagse Vredes Jantje’.