Alleen de allerbesten

Voor wintersporters is het een van de belangrijkste en meest extreme wedstrijden ter wereld. Cheryl Maas laat er niet voor niks het WK in Oostenrijk voor schieten. De Spelen zijn voor de massa, de X Games voor atleten. Tot en met zondag kun je adrenaline bijtanken in Aspen, met de X Games.

Foto’s ESPN images
Foto’s ESPN images

Olympische Spelen zijn best leuk hoor, en het WK snowboarden en freestyle skiën, nu in Oostenrijk, is geinig. Maar kinderspel. Extreme wintersporters worden getest, gemaakt en gebroken op de X Games. Die vinden twee keer per jaar plaats: in de zomer in Austin (met skateboarden, surfen en meer) en in de winter in Aspen, Colorado. Vannacht begon die koude versie. Snowboarders, skiërs en snowmobilers wachten elk jaar tandenknarsend of er een uitnodiging met een ‘X’ op de mat valt. Zie je op Olympische Spelen (OS) ook wel mindere goden, hier doen alleen de allerbesten mee. Met, ohja, af en toe een showtje van Snoop Dogg, Wiz Khalifa en Skrillex. En nog vijf redenen om te kijken.

1 Triple Corks (en meer creativiteit)

De Olympische Spelen in Sotsji zouden de ‘Triple Cork Games’ worden, nadat die in Vancouver de ‘Double Cork Games’ werden genoemd. De triple cork, de achterlijk moeilijke snowboardtrick die je vooral tijdens het onderdeel slopestyle ziet, bestaat uit drie flips en vier rotaties, dus drie keer ondersteboven in de rondte. In Sotsji werd die inderdaad veel uitgevoerd, maar goud ging naar de uiterst relaxte Amerikaan Sage Kotsenburg. Hij was creatiever dan de rest, landde alles vrolijk met een glimlach en kon z’n tanden in een gouden plak zetten. Dat biedt perspectief op spannende X Games, zeker nu er geen Spelen zijn dit jaar zodat alle atleten een wat vergevingsgezinder trainingsschema hebben, en wat relaxter in Aspen van start gaan. We gaan zeker veel triple corks zien, maar hopelijk nog veel meer creativiteit.

2 Shaun White

Het gaat weer eens ouderwets over Shaun White deze X Games. Net als elke X Games trouwens. De snowboarder met de strakke broeken bracht de sport al zo vaak zoveel verder dan men voor mogelijk hield, won maar liefst vijftien keer goud op de X Games en pakte twee keer goud in de halfpipe op de OS, maar faalde in Sotsji. Daar lukte de ‘Yolo’ hem tot twee keer toe niet, de trick die de Zwitser Iouri ‘iPod’ Podladtchikov beroemd maakte en waar hij goud mee pakte in Sotsji. Ook iPod doet mee in Aspen trouwens, en wil White graag nog eens verslaan. Net als alle andere deelnemers. Iedereen kijkt, zoals altijd, naar wat White gaat doen.

3 Maddie Bowman

De Amerikaanse Maddie Bowman is een feest om te zien in de halfpipe op ski’s. Ze pakte twee keer goud op de X-Games, deed dat met veel stijl ook in Sotsji, én vorige maand tijdens de Dew Tour. Ze heeft precies de mix van techniek, kracht en stijl die dit onderdeel nodig heeft. Kampte wel met een kapotte knie, maar ze zei laatst tegen Sports Illustrated: „I feel way better and more energetic.” De woman to watch dus deze X Games. Althans, terugkijken, want ze begon vanmorgen om vijf uur onze tijd.

3 Cheryl Maas

Ook ‘onze’ Cheryl heeft wat goed te maken. Op Sotsji kon ze niet goed laten zien wat ze in huis heeft. Terwijl ze tot de echte wereldtop behoort. Ga maar na: voor het onderdeel slopestyle worden zes vrouwen uitgenodigd. Van de hele wereld. Favoriet is ze misschien niet. Dat is Jamie Anderson, met vier keer goud op de X Games én het enige Olympische goud. Of Silje Norendal, die vorig jaar die plak pakte. Maar Maas zal zich willen wreken. Zeker nu ze zich niet hoeft in te houden voor aankomende Spelen.

4 Snowmobiles

Slechts twee jaar geleden kwam Caleb Moore om bij het sneeuwscooterrijden, de freestyle snowmobiles, tijdens de X Games. Hij maakte een backflip, maar landde ondersteboven. Dat onderdeel is dit jaar geschrapt - Calebs broer Colten Moore pakte er vorig jaar goud mee, voor z’n broer. Dat was met gemak het meest emotionele moment in de geschiedenis van de X Games. Freestyle is geschrapt (de organisatie ontkent dat dit om de veiligheid is gedaan), maar het vergelijkbare Speed & Style is niet minder spectaculair.

5 Cross

Harder dan de cross wordt het niet. En op de X Games doen skiërs, snowboarders én snowmobiles aan cross. Geen truukjes, geen salto's, weinig sprongen, wel veel snelheid en zeker spectaculair.

Maar waar volg je het dan?

Dat is lastiger. Als het goed is, kun je alles volgen bij sportzender ESPN. Die beloven een livestream, op xgames.espn.go.com. Onduidelijk is of ze er geld voor gaan vragen of het geografisch beperken. Als dat allemaal niet werkt, zijn er uiteraard ook wel illegale streams te vinden, maar omdat we geen flauw idee hebben hoe betrouwbaar sites als drakulastream.eu zijn, kunnen we die beter niet noemen. Wel worden de beste momenten altijd vrij rap op xgamex.com en YouTube gezet. Het kanaal om te volgen is

youtube.com/user/XGames.