Burgerdoden in Donetsk, net na ‘akkoord’ over zware wapens

Oekraïense militairen schieten op rebellen in de buurt van Donetsk.
Oekraïense militairen schieten op rebellen in de buurt van Donetsk. Foto Reuters / Oleksandr Klymenko

De strijdende partijen in Oost-Oekraïne moeten hun zware wapens terugtrekken uit een eerder overeengekomen bufferzone. Dat hebben diplomaten uit Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk gisteravond afgesproken bij een overleg in Berlijn. Het Russische plan beoogt dat de demarcatielijn wordt nageleefd die in september al was vastgelegd in de Minskakkoorden, schrijft persbureau AP.

Update 8.35: Bij een granaataanval in Donetsk zijn vanochtend ten minste negen doden gevallen in een trolleybus. Eerder werd bericht dat er dertien slachtoffers waren, maar dat is bijgesteld.

De zware wapens moeten worden teruggehaald naar vijftien kilometer van de demarcatielijn. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken en gastheer van de top Frank-Walter Steinmeier zei dat het niet eenvoudig was geweest om tot dit akkoord te komen. De gesprekken die nu al weken duren “vragen om veel geduld van alle betrokkenen”.

“Vandaag zijn we eindelijk overeengekomen dat de demarcatielijn uit de Minskakkoorden de lijn is van waar de zware wapens nu moeten worden teruggetrokken.”

Geen zicht op vrede

Het terugtrekken van zware wapens van precies die lijn was in september ook afgesproken, maar de partijen zijn hun afspraken amper nagekomen. Het akkoord kwam gisteren een paar uur nadat de pro-Russische rebellen meer wapens en manschappen naar een belangrijk strijdgebied hadden gestuurd.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power kraakte gisteren het Russische voorstel voor Oost-Oekraïne. Het plan van president Poetin voorzag naast de terugtrekking van zware artillerie-eenheden in een staakt-het-vuren. Power zag in het voorstel vooral een mogelijkheid voor Rusland om zich aan de eerder gemaakte Minsk-afspraken te onttrekken en noemde het een bezettingsplan.

Twitter avatar AmbassadorPower Samantha Power Since December 9th unilateral “silence regime” announced by #Ukraine, separatists and #Russian backers have launched over 1,000 attacks.

Een duurzame oplossing voor het conflict in de regio’s Loegansk en Donetsk lijkt niet in zicht. De oorlog in de Donbas is afgelopen week zo opgelaaid dat president Petro Porosjenko zich gisteren genoodzaakt voelde om het internationale economisch forum in Davos voortijdig te verlaten, schrijft onze redacteur Hubert Smeets vanochtend in nrc.next. Kiev strijdt eigenlijk een oorlog op meerdere fronten, want ook in de rest van het land neemt het geweld toe en de economie hapert.

Lees verder in nrc.next: Kiev zit klem tussen krimp, krijgsheren en rebellen (€) van Hubert Smeets over de problemen waarmee Kiev zich geconfronteerd ziet.