Akkoord in Jemen na dagen van zware strijd

De Jemenitische president Hadi is gisteravond gezwicht voor de druk van Houthi-rebellen, die hem hadden opgesloten in zijn woning na dagen van felle gevechten in de hoofdstad. De concessies maken een einde aan de confrontatie in Sana’a maar zijn geen oplossing voor de onderliggende problemen die het straatarme land dreigen op te breken.

President Hadi kondigde aan dat hij tegemoet wilde komen aan de belangrijkste eisen van de rebellen, zoals een betere vertegenwoordiging in overheidsinstellingen en aanpassing van de ontwerpgrondwet. In ruil beloven de Houthi’s hun strijders terug te trekken bij het presidentieel paleis en uit andere delen van San’a, en de rechterhand van de president vrij te laten die ze zaterdag hebben ontvoerd.

Het akkoord heeft de dreiging van een coup op korte termijn afgewend. Maar de vernederende behandeling van de president – een zuiderling – heeft veel kwaad bloed gezet. De autoriteiten van Aden, de belangrijkste stad in Zuid-Jemen, sloten het vliegveld en de haven uit protest tegen de ‘coup’ van de Houthi’s uit het noorden. Ook sloten ze de oude grens tussen Noord- en Zuid-Jemen, van 1970 tot 1990 twee aparte landen. Vandaag hebben de autoriteiten in Aden de haven en luchthaven weer geopend.

De opmars van de Houthi’s heeft de oude verdeeldheid tussen het noorden en het zuiden van Jemen op scherp gezet. De Houthi’s rukten vorig jaar razendsnel op vanuit het noorden en veroverden de hoofdstad en andere delen van het land. Veel groepen in het zuiden zien de machtsgreep van de Houthi’s als een kans op afscheiding. Maar het noorden laat het zuiden, dat de grootste olievoorraden heeft, niet zomaar gaan.

De Houthi’s lijken zich nu op te maken voor een groot offensief tegen de lokale tak van Al-Qaeda en gelieerde sunnitische stammen in de olierijke provincie Mareb. Dit kan de economie verder de nek omdraaien en het laatste beetje gezag van de staat, die afhankelijk is van olie, doen afbrokkelen. Nu al is er een nationale brandstofcrisis door de veiligheidsproblemen in Mareb. (AP, BBC)