Aantal werklozen in december toegenomen

Het aantal werklozen is in december gestegen met 12.000 en kwam uit op 642.000 mensen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De nieuwe loonstrook van 2015 tijdens een persbijeenkomst van ADP.
De nieuwe loonstrook van 2015 tijdens een persbijeenkomst van ADP. Foto ANP / Remko de Waal

Het aantal werklozen is in december voor het eerst in drie maanden weer gestegen. Er kwamen in de laatste maand van vorig jaar 12.000 werklozen bij en daarmee kwam het totaal uit op 642.000 mensen zonder baan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid bedroeg in december 8,1 procent van de beroepsbevolking. Voor het genoemde aantal van 642.000 mensen is rekening gehouden met seizoensinvloeden. Het jaar 2014 begon met een flinke toename van het aantal werklozen, maar in de zomermaanden (van mei tot en met augustus) daalde de werkloosheid weer aanzienlijk. In september, oktober en november was het aantal mensen zonder werk stabiel.

Waar is de stijging aan te wijten?

Rob Witjes van het UWV zegt:

“Over het hele jaar bekeken, valt het wel mee. Eind 2014 waren er 26.000 minder werklozen dan aan het einde van 2013.”

Witjes verklaart de stijging van het aantal werklozen als volgt:

“Van september tot en met oktober hebben meer mensen zich aangemeld voor de arbeidsmarkt. Dat is goed nieuws, maar de keerzijde is dat niet al die mensen direct een baan vinden. De beroepsbevolking nam toe, maar niet iedereen kon meteen aan de slag omdat het aantal aangeboden banen gelijk bleef. Daarom zagen we in december een stijging van het aantal werklozen.”

Van een opleving in de arbeidsmarkt was echter geen sprake: in november vorig jaar waren er per vacature nog steeds zes werklozen.

Nederlandse bedrijven investeerden minder

Het CBS publiceerde meer cijfers vandaag. Nederlandse bedrijven hebben in november vorig jaar 0,4 procent minder geïnvesteerd dan in het jaar ervoor. In oktober was nog sprake van een groei van de investeringen met 5,8 procent op jaarbasis.

Vooral de investeringen in personenauto’s, infrastructuur en computers waren lager dan een jaar eerder. Het CBS merkt daarbij wel op dat er in november 2014 één werkdag minder was dan in 2013.

Nederlandse consumenten besteedden meer

Waar bedrijven minder investeerden, gaven consumenten juist meer geld uit: in november 2014 werd er 0,6 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in november 2013. Dit is de tweede maand op rij met een lichte stijging.

Consumenten gaven meer uit aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten, meubels en fietsen.

Het statistiekbureau meldt ook dat het vertrouwen onder consumenten in januari iets minder negatief is dan in december.

Lees ook het artikel van NRCQ: ‘Tien jaar werkloosheid in één gifje‘.