Weg met de schoenendoos

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: overzicht bij administratie

Bedrijf: Gekko Oprichters: Tijs Teulings (37), Joris Docter (32), Vlad Lep (26) Medewerkers: 15

De zzp’er die nu nog de beruchte schoenendoos met bonnen heeft, is natuurlijk wel heel ouderwets bezig. Start-up Gekko helpt een handje met het efficiënter regelen van bedrijfsadministratie.

Hoe doen ze dat?

Met gratis apps en online applicaties. Met de app Gekko Bonnen kun je als zzp’er foto’s maken van bonnen voor de Belastingdienst. Daarna kun je de bon makkelijk categoriseren (lunch, kantoorartikelen) en heb je een overzicht wat je dat kwartaal al per categorie hebt uitgegeven. De app Gekko Uren houdt je gewerkte uren bij. 4.500 mensen maken gebruik van de apps.

Er zijn toch veel meer van zulke apps?

Klopt. Zoals Xpenditure, die zich ook op het bewaren van bonnen richt. Een van de bekendste apps om je bedrijfsadministratie in bij te houden is Moneybird, of Exact Online.

Als het gratis is, wat is dan het verdienmodel?

De basis-apps voor zpp’ers zijn gratis, al zijn er betaalde extra’s zoals een automatische BTW- berekening. Ze verdienen daarom met hun tweede service, wat ze Gekko Business noemen: het verkopen van applicaties aan bedrijven die veel gebruikmaken van flexwerkers en zelfstandigen. Zij kunnen sinds januari flexwerkers uitnodigen om de administratie die ze bijhouden op Gekko met hen te delen (denk aan: projectstatus, aantal verstuurde facturen, VAR-verklaringen). Zo krijgt het bedrijf goed overzicht van de werkzaamheden. Per aangesloten freelancer kost dat elke maand rond de 20 euro.

Wat zijn toekomstplannen?

Ze willen uiteindelijk ‘het administratieve platform van Nederland worden’, en zijn daarom vooral bezig Gekko Business uit te bouwen om zzp’ers en bedrijven met elkaar te in contact te brengen.