Allnighters en Robocups

Wat doe je als laserbouwer bij ASML ( in Veldhoven dus) na werktijd?

2014-01-22 14:04:05 VELDHOVEN - Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. ANP LEX VAN LIESHOUT
2014-01-22 14:04:05 VELDHOVEN - Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. ANP LEX VAN LIESHOUT Foto ANP
Update: Chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro behaald, 12 procent meer dan in 2013. De winst nam met bijna 18 procent toe tot 1,2 miljard euro. Dat maakte het Veldhovense technologiebedrijf vanochtend bekend.

Daar sta je dan. Je eerste werkdag van je nieuwe baan is voorbij. Je kent verder nog niemand. En oh ja, die nieuwe baan is bij chipmachinefabrikant ASML in (had je daar niet altijd al van gedroomd?) het Brabantse stadje Veldhoven.

ASML, dat vandaag de jaarcijfers bekend maakt, is een geliefde werkgever onder techneuten. Je werkt “in de frontlinie” van de techsector, zoals het bedrijf dat 80 procent van de chipmachines ter wereld levert het zelf omschrijft. En terwijl andere sectoren nog aan het herstellen zijn van slechte jaren, neemt ASML (14.000 werknemers wereldwijd, 8624 in Veldhoven) volop mensen aan: in 2013 en 2014 meer dan duizend per jaar. Maar vermaken al die wiskundigen en ingenieurs zich ook een beetje in Veldhoven? Drie manieren waarop ze het bij ASML gezellig maken, na werktijd.

Eerst nog even dit. ASML zoekt werknemers met héél specifieke kennis. ‘Laser Light Amplific Equipment Engineer’ bijvoorbeeld, dat kan niet zomaar iedereen worden. De Nederlandse afgestudeerden die aan de eisen voldoen hebben de banen zo ongeveer voor het oprapen. Dus zoekt het bedrijf ook in het Koreaans en Chinees:

ASML Koreaans

En stel dat jij die laser mag bouwen - wat kun je dan na je lange werkdag doen?

1. De voor de hand liggende dingen

Elke week is er wel íéts. Een drankje in Eindhoven, “speeddaten, maar dan professioneel” zegt Anne Franssens, voorzitter van Young ASML. Maar ook barbecues, of gezellig met z’n allen naar de Efteling (en je gezin mag mee). Genoeg om je niet te vervelen als kersverse (internationale) kenniswerker. Meer dan een derde van de werknemers komt uit het buitenland. Franssens:

“Zodra er iemand geen Nederlands spreekt schakelt iedereen meteen over naar Engels.”

2. Allnighters

Maar denk niet dat je de ingenieurs het gelukkigst maakt als ze na tien uur werken met zijn allen aan het bockbier kunnen. Eén van de meest geslaagde bij-activiteiten van Young ASML van de afgelopen weken: een ‘lockdown’ van 24 uur - een hele nacht brainstormen over nieuwe zakelijke mogelijkheden of innovaties.

Daar komt geen alcohol aan te pas. Franssens:

“Daar is geen tijd voor. ‘s Morgens kunnen ze hun idee pitchen voor senior managers.”

En met een beetje geluk maken die geld vrij zodat je je idee kan uitvoeren. Klinkt als werk, zou de buitenstaander zeggen. Dat vindt Franssens niet:

“Nee, het is geen werk. Want je denkt helemaal out of the box!”

Begrijp wel wat voor business ASML in zit. Het gaat allemaal om innovatie.

“Dit zijn mensen met een idee, die willen iets veranderen en hebben daar budget voor nodig. En zo kunnen we geweldige dingen creëren.”

Dat zegt Mehrnoosh Pouyanfar uit Iran, één van de oprichters van Young ASML.

3. Wiskundige problemen en robots

Binnen ASML zijn er allerlei groepen, zoals een vrouwenorganisatie die opkomt voor betere kinderopvangcontracten. Maar er gebeurt ook van alles dat wel puur voor de lol is. Communicatiemedewerker Jojanneke Meewis:

“Ingenieurs hebben een ander idee van wat leuk is dan jij. Ik weet van mensen die ‘s avonds wiskundige problemen oplossen. En we hebben een Robocup-groep: mensen die robots bouwen en daarmee aan wedstrijden meedoen.”

Dát zijn nog eens collega’s.