Vrijspraak voor Nederlandse journalist Mehmet Ülger in Turkije

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger, die in Turkije terechtstond omdat hij in 2013 zonder toestemming foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak van de eveneens Nederlandse journaliste Füsün Erdogan, is vandaag vrijgesproken.

Journalist Mehmet Ülger
Journalist Mehmet Ülger Foto ANP/

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger, die in Turkije terechtstond omdat hij in 2013 zonder toestemming foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak van de eveneens Nederlandse journaliste Füsün Erdogan, is vandaag vrijgesproken.

Ülger zei eerder deze maand tegenover Villamedia dat hij maximaal een half jaar gevangenisstraf of een geldboete had kunnen krijgen.

Twee journalisten dag na elkaar aangehouden

De Nederlander werd begin januari aangehouden op het vliegveld van Istanbul vanwege deze zaak. Een dag eerder werd ook journaliste Frederike Geerdink meegenomen door de Turkse politie. Beide aanhoudingen vonden plaats op het moment dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in het land was voor een werkbezoek. Zowel Ülger als Geerdink werd dezelfde dag nog vrijgelaten. Turkije kreeg veel kritiek vanwege de aanhoudingen.

Ülger reageert opgelucht op de vrijspraak, schrijft persbureau ANP. Volgens hem was er nogal wat mis met zijn zaak; zo was het bewijs, de beelden op zijn telefoon, volgens hem niet eens bekeken. De aanklager kan nog in beroep tegen de uitspraak.