Vier mannen gedagvaard voor rol in terreur Parijs

Vier mannen zijn vannacht officieel gedagvaard vanwege hun rol in de terreuraanslagen in Parijs van eerder deze maand. De mannen zitten nu in voorarrest, heeft de hoofdofficier van justitie François Molins vandaag bekendgemaakt.

Een installatie van een anonieme kunstenaar in de buurt van de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.
Een installatie van een anonieme kunstenaar in de buurt van de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Foto AP / François Mori

Vier mannen zijn vannacht gedagvaard vanwege hun rol in de terreuraanslagen in Parijs van eerder deze maand. De mannen zitten in afwachting van verder onderzoek in voorarrest, heeft de hoofdofficier van justitie in Parijs François Molins vandaag bekendgemaakt.

De mannen worden verdacht van het bieden van hulp aan één van de drie daders, Amédy Coulibaly, schrijft persbureau AFP. Hij was de gijzelnemer van een kosjere supermarkt in Parijs. Coulibaly bracht vijf mensen om het leven; een politieagente op donderdag 8 januari en vier gijzelaars op vrijdag de 9e.

Ontmoet in de cel

Een aantal van de verdachten zou materieel hebben aangeschaft dat door Coulibaly is gebruikt. Drie van de mannen hebben een strafblad. Eén van hen heeft met Coulibaly in de gevangenis gezeten.

De aanslagen in Parijs begonnen op woensdag 7 januari even voor het middaguur met een schietpartij op de redactie van Charlie Hebdo. De gemaskerde en met kalasjnikovs bewapende daders, de broers Saïd en Chérif Kouachi, schoten daar en op hun vlucht in Parijs twaalf mensen dood, onder wie acht medewerkers van het satirische weekblad. Saïd en Chérif werden na een klopjacht van drie dagen gedood na een inval bij de drukkerij waar ze zich hadden verschanst.

Geen plek op begraafplaats

De broers zijn afgelopen weekend in het grootste geheim begraven. Saïd Kouachi werd vrijdagnacht ter aarde besteld in Reims, zijn woonplaats. Zijn oudere broer Chérif is zaterdagavond begraven in Gennevilliers, een banlieue van Parijs. De graven zijn anoniem om te voorkomen dat ze bedevaartsoorden worden voor radicale moslims.

De burgemeesters van de twee steden verklaarden vorige week dat op hun gemeentelijke begraafplaatsen geen plek was voor terroristen, maar de Franse wet verplicht lokale autoriteiten om inwoners in hun woonplaats te begraven. Familieleden waren uitgenodigd, maar lieten de ceremonies aan zich voorbijgaan. Waar Coulibaly begraven wordt, is nog onbekend. De burgemeester van zijn woonplaats Fontenay-aux-Roses wil niet dat Coulibaly daar begraven wordt.