Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

14 jaar cel geëist voor moord op verstandelijk gehandicapte Daniëlla

Foto ANP/ Roos Koole

De stiefvader van de vermoorde verstandelijk gehandicapte Daniëlla moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt veertien jaar de gevangenis in en tbs met dwangverpleging krijgen na zijn straf. Volgens het OM heeft de man, de 46-jarige Geert W., de 20-jarige Daniëlla in 2013 “letterlijk doodgeslagen”.

In de weken voor haar dood, moest de vrouw vrijwel om de dag geweld doorstaan, werd vandaag in de rechtbank in Groningen gezegd volgens persbureau ANP. Na het uitzitten van zijn straf moet W. tbs met dwangverpleging krijgen omdat hij volgens de aanklager kampt met stoornissen en volgens deskundigen levenslang begeleiding nodig heeft.

W. werd in 2007 al tot zes jaar cel veroordeeld voor het verkrachten en bedreigen van twee stiefdochters uit een eerdere relatie.

Vier jaar geëist tegen moeder

Tegen de moeder van Daniëlla is vier jaar gevangenisstraf geëist. De 50-jarige vrouw stond terecht wegens medeplichtigheid. Volgens het OM heeft zij “op geen enkele manier ingegrepen”. Daniëlla zou nog in leven zijn geweest als ze dat wel had gedaan, zo zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Instanties schoten tekort

De hulpverlenende instanties zouden ernstig tekort zijn geschoten bij het gezin van Daniëlla, schreef RTV Noord maandag op basis van een vertrouwelijk rapport van Samenwerkende Inspecties, een samenwerking tussen drie rijksinspectiediensten. Er kwamen meldingen binnen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling, maar de veiligheid van Daniëlla en haar broers had onvoldoende prioriteit.

Het gezin werd de afgelopen jaren begeleid door meer dan tien instanties, waaronder Bureau Jeugdzorg, de GGZ en de huisarts. Het kampte onder andere met financiële en gezinsproblemen. Die problemen werden volgens het rapport niet effectief en in samenhang opgepakt.