Toen ik designstoelen bij het vuil zag, sprong ik van mijn fiets

Sinja Bloeme (32) werkt bij een museum als communicatieadviseur en is freelance stylist. Ze woont samen met haar vriend in een koophuis in Amsterdam. „Geld is nooit belangrijker dan werk.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Na de havo wist ik niet wat ik wilde studeren, dus ging ik werken. Voor mijn leeftijd verdiende ik goed als bedrijfsleider in een schoenenwinkel. Op een dag stond ik op de winkelvloer en dacht: ‘Oh ja, ik zou nog studeren...’ Ik deed een hbo-opleiding marketing communicatie. Al tijdens de studie kreeg ik bij Hunkemöller de kans om het lingeriemerk opnieuw op te bouwen. Superleuk: winkels worden van lamp tot pop opnieuw ingericht. Hierna belandde ik bij uitzendbureau Unique als corporate marketingadviseur. Het was toptijd in de economie dus ik kon landelijke campagnes opzetten. Radio, tv; ik kreeg alle kersen op de taart met als uitsmijter een tweede ‘rebranding’. De ervaring hierna, bij een reclamebureau, viel tegen. Het verdiende goed, maar was minder creatief.

Ik herinnerde me een passie uit mijn jeugd en gaf me op voor een deeltijdopleiding tot stylist bij Academie Artemis. Ik vroeg mijn vriend, een ontwerper, om hulp en werkte nachtenlang door. Na mijn toelating liep ik zo trots als een pauw rond in Amsterdam met zo’n grote portfoliomap. Ik rondde de studie cum laude af en werk nu als freelance stylist, maar ben werkzaam gebleven in de communicatie. Ik ben marketing- en communicatieadviseur bij een museum. Ik vind de vertaling van concept naar campagne het leukste. Het vak verveelt nooit en ook hier gebruik ik mijn creativiteit.”

UIT

‘Ik investeer veel tijd en geld in mijn bedrijf Stylingsinja. Wat ik ermee verdien, stop ik in de verdere ontwikkeling ervan. Gelukkig kan ik prima rondkomen van mijn salaris bij het museum. Hoewel ik geld nooit belangrijker vind dan het werk, ben ik tevreden over mijn inkomen.

Mijn specialisatie is interieurstyling en set dressing. Bij styling voor foto- of filmopdrachten mag je blij zijn als je geld verdient, soms krijg je alleen een onkostenvergoeding.

Ik maak en fotografeer graag stillevens, waarmee ik exposeer. De investeringen voor de expositie, mijn eigen collectie en dergelijke, komen uit op 500 tot 1.000 euro. Gemiddeld ben ik elke maand zo’n 100 euro kwijt aan materiaal, props en drukwerk. Verder houd ik ervan om naar musea of het theater te gaan. Dat doe ik zeker eens of twee keer per maand. Laatst fietsten mijn vriend en ik na een avondje uit terug en sprongen we zowat gelijktijdig van onze fiets toen we bij het vuil originele en zeldzame Eames-stoelen zagen. Ze waren in verschrikkelijke staat, maar we namen ze mee. We hebben tijd gestoken in het opknappen, afschuren, polijsten en repareren van de stoelen. Daarna kochten we nieuwe onderstellen en kussentjes. Ze staan nu in huis en we zijn er heel blij mee. Vooral voor de sier, normaal gesproken zit er niemand op. Daarvoor zijn ze te kwetsbaar.”