Timmermans: Europa moet vertrek joden voorkomen

Europa staat voor de “immense uitdaging” om te voorkomen dat joden massaal vertrekken vanwege een toename van antisemitisme in meerdere Europese landen. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag in een speech gezegd.

Frans Timmermans
Frans Timmermans EPA / Olivier Hoslet

Europa staat voor de “immense uitdaging” om te voorkomen dat joden massaal vertrekken vanwege een toename van antisemitisme in meerdere Europese landen. Dat zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag in een speech na afloop van een debat onder de eurocommissarissen over de recente terreuraanslagen in Parijs. Dat melden Belgische media.

Timmermans noemde de kwestie van even groot gewicht als de problemen met de euro. De PvdA-bewindsman zei:

We zien vandaag dat in sommige lidstaten een meerderheid van de joodse gemeenschap niet zeker is dat ze een toekomst heeft in Europa. Dat vormt een immense uitdaging voor de fundamenten van de Europese integratie.

Europa moet alles op alles zetten om te voorkomen “dat we een deel van onze bevolking verliezen”, aldus de EU-commissaris. Het continent moet een strategie bieden waar iedereen hoop uit kan putten, of zij nu jood, christen, moslim of atheïst zijn. Beleidsmakers moeten het onderwijs en alle andere mogelijke instrumenten inzetten om te vermijden dat mensen afglijden naar extremisme en intolerantie.