Terugkijken: Obama’s State of the Union, de reacties en grappen

President Barack Obama schudt handen van partijgenoten en aanhangers na zijn State of the Union, 21 januari 2015.
President Barack Obama schudt handen van partijgenoten en aanhangers na zijn State of the Union, 21 januari 2015. Foto AP / Mandel Ngan

President Barack Obama toonde zich strijdvaardig in zijn jaarlijkse State of the Union. Hieronder is zijn toespraak terug te zien, de reacties uit Washington en meer.

De strijdvaardige toespraak van Obama

De boodschap van Obama vannacht was positief. Het gaat goed met de Amerikaanse economie en dat is te danken aan zijn beleid. De president besprak zijn ambitieuze belastinghervormingen en plannen voor zijn laatste jaren in het Witte Huis. De toon van de State of the Union was vlot maar ook strijdvaardig, vindt onze correspondent Guus Valk. De president die in november de Senaat verloor aan de Republikeinen (die ook een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden) “praatte als een president met macht”. Kijk hieronder de State of the Union terug:

Welke woorden gebruikte Obama het meest? Hij dreigde tweemaal met een veto, maar verder sprak hij onder andere over de wereld (22 keer), werk (20 keer) mensen (22 keer) en Amerika (38 keer)
obbbb

Obama introduceerde ook nieuwe woorden die nog nooit gebruikt werden bij een State of the Union. Buzzfeed zette ze op een rij: onder andere ‘Instagram’ en ‘Transgender’.

Republikeinen staan achter kiezers

Joni Ernst, de nieuw verkozen senator uit de staat Iowa, mocht voor de Republikeinse partij reageren op de toespraak van Obama. Zij benadrukte nogmaals het belang van de klinkende overwinning in november voor het Amerikaanse volk. Ernst beloofde de kiezer dat de Republikeinen de komende twee jaar zullen richten op hun wensen.

De kleine tien minuten durende speech van Ernst leek zich vooral te richten op woorden als president (8 keer), Congres (7 keer), Washington (7 keer), banen (7 keer) en werk (7 keer).
jonii1

Trollen en andere reacties op Obama

Volgens Time bracht de State of the Union het slechtste naar boven bij Amerikaanse politici. Dit waren reacties van politici op de toespraak van Obama:

De gouverneur van Louisiana Bobby Jindal probeerde de State of the Union kort samen te vatten.

Twitter avatar BobbyJindal Gov. Bobby Jindal I’ll save you 45 mins. Obama will decry Republicans, beat up on private business and argue for more “free stuff”. Your welcome. #SOTU2015

Steve King, een Republikein in het Huis van Afgevaardigden, vond de keuze voor gasten van president Obama niet gepast:

Twitter avatar SteveKingIA Steve King #Obama perverts “prosecutorial discretion” by inviting a deportable to sit in place of honor at #SOTU w/1st Lady. I should sit with Alito.

En de Republikeinse senator Rand Paul probeerde met wat internethumor de belastinghervormingen van Obama onderuit te halen:

Obama maakte zelf ook een venijnig grapje tijdens zijn voordracht.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama’s ‘oh snap’-moment was een perfect getimede grap. Verplichte lesstof voor de Kleinkunstacademie: http://t.co/7wxYFqX3wE

Er waren serieuze reacties zoals voormalig presidentskandidaat, senator John McCain. Die miste in de State of the Union aandacht voor nationale veiligheid:

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain On critical nat’l security issues, Pres Obama’s speech was unfortunate demonstration of how strategically listless Admin now is #SOTU2015

Mitt Romney, die in 2012 verloor van Obama en mogelijk in 2016 weer een poging waagt voor het presidentschap, laakt het gebrek aan leiderschap van Obama:

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney True to form, the President in his State of the Union speech is more interested in politics than in leadership #sotu https://t.co/DTKQVy03Ck

Hoe veranderde Obama de afgelopen jaren?

Vannacht sprak Obama voor de zesde keer het Congres toe in de jaarlijkse toespraak. Hij kwam relaxed over als “een president met macht” vond onze correspondent Guus Valk. The New York Times zette de State of the Unions sinds 2009 naast elkaar om te laten zien hoe Amerika én Obama is veranderd de afgelopen jaren.

Politico zette ook in een indrukwekkende infographic uiteen hoe de standpunten en prioriteiten van Obama zijn veranderd.

Een leuk rijtje: Eisenhower, Bush, Obama

Obama sprak een zwaar verdeeld Congres toe, waarin Republikeinen de meerderheid hebben. The Washington Post herinnert zich vier andere presidenten die een State of the Union uitspraken na moeizame verkiezingen: Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan, Bill Clinton en George W. Bush

Heeft de State of the Union nog wel zin?

De State of the Union werd uitgebreid verslagen in de Amerikaanse media. In Columbia Journalism Review betoogt David Uberti om voortaan de jaarlijkse toespraak over te slaan. Hij vraagt zich af hoe vaak de moedige woorden van presidenten, zeker in tijden van politieke verdeeldheid, nog kunnen worden vertaald naar beleid.

Twitter avatar BuzzFeedBen Ben Smith Interesting internal email thread about whether we have to cover no-hope SOTU proposals that exist solely to be written about

The New York Times twijfelt niet aan de nieuwswaardigheid van de State of the Union. Maar onderzoekt wel wat er nog mis is in Amerika. Is het land echt zo ‘strong’ als Obama zegt?