Teeven betaalt gemeenten alsnog voor bed, bad en brood

Met tegenzin betaalt de staatssecretaris van Justitie gemeenten voor de opvang van illegalen. Tijdelijk, zegt hij.

Het rijk gaat gemeenten voorlopig toch betalen voor de opvang van ongedocumenteerde vreemdelingen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft dat gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Daarmee komt hij terug op zijn standpunt dat gemeenten „geen cent” voor het regelen van bed, bad en brood krijgen.

Teevens besluit ligt in de coalitie gevoelig, aangezien VVD en PvdA principieel verschillende standpunten hebben over de opvang van illegalen. De VVD noemt Teevens besluit voorbarig, de PvdA zei juist dat het „verstandig” is.

Teeven zei op BNR Nieuwsradio „buitengewoon ongelukkig” te zijn dit besluit te moeten nemen, maar de hoogste rechter bepaalde in december dat gemeenten opvang moeten bieden en beroep is niet mogelijk. Omdat het rijk verantwoordelijk is voor opvang en terugkeer van vreemdelingen, drong de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al maanden aan op vergoeding door het rijk van de kosten die gemeenten voor opvang maken. Na nieuw overleg, begin deze week, gaf de staatssecretaris toe.

Zijn besluit is van tijdelijke aard, benadrukt Teeven. Hoeveel geld de gemeenten krijgen en of er een definitieve regeling komt, wil hij pas bepalen als het Comité van Ministers van de Raad van Europa een standpunt heeft ingenomen over de opvang van illegalen. De ministers nemen binnenkort een resolutie aan over de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) van de Raad van Europa. Dit comité vindt dat Nederland opvang moet bieden zonder daar voorwaarden als terugkeer aan te verbinden.

De resolutie van het Comité van Ministers – de ministers van Buitenlandse Zaken van de 47 lidstaten – wordt niet voor eind maart verwacht. Nederland voert in Straatsburg een lobby die stelt dat de ECSR-uitspraak de reikwijdte van de internationale afspraken te buiten gaat.