Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Striptekenaar Peter Pontiac overleden (1951)

De ‘godfather van de undergroundstrips’, striptekenaar en illustrator Peter Pollmann, beter bekend als Peter Pontiac, is gisteravond overleden in het OLVG in Amsterdam. Dat bevestigen naasten aan NRC. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Peter Pontiac in 2011.
Peter Pontiac in 2011. Foto NRC /Roger Cremers

De ‘godfather van de undergroundstrips’, striptekenaar en illustrator Peter Pollmann, beter bekend als Peter Pontiac, is gisteravond overleden in het OLVG in Amsterdam. Dat bevestigen naasten aan NRC. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

De lever van de in Beverwijk geboren tekenaar functioneerde niet meer. Het orgaan was onder andere door vroeger heroïnegebruik verwoest. De afgelopen maanden werd hij behandeld voor levercirrose, maar op een gegeven moment besloot hij af te zien van verdere behandeling en een eventuele levertransplantatie. Het vooruitzicht om nog vele maanden te moeten slijten in ziekenhuizen vond hij ondraaglijk.

Het werk van Pontiac was gebaseerd op undergroundcomics en werd wel vergeleken met Art Spiegelman van de bekende stripboeken Maus. De tekenaar kreeg verschillende belangrijke stripprijzen: in 1997 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2011 de Marten Toonderprijs voor zijn gehele oeuvre.

Pontiac werkte nog aan boek over zijn dood

Pontiac zat nog midden in zijn laatste grote project: een stripboek over zijn naderende dood met de naam Styx. De titel verwees naar de rivier die in de Griekse mythologie de wereld van de doden van die van de levenden scheidt. De zesplankenkoorts is de ondertitel.

Het boek moest qua opbouw lijken op de kruisgang van Jezus. NRC Handelsblad, waarin Pontiac onder meer publiceerde, interviewde Pontiac afgelopen december nog over zijn boek. Met hulp van zijn dochter had hij net succesvol geld ingezameld om het af te kunnen maken.

STYX of de Zesplankenkoorts from voordekunst on Vimeo.

In het gesprek (€) met NRC toonde hij zich strijdlustig:

“Als hij mij komt halen, heb ik hem al gehad. 1-1. Maar dan moet het boek wel af zijn. Anders wordt het 2-0 en dat gun ik de dood niet.”

Reacties op overlijden

Tijdschrift zone 5300, waarin Pontiac onder meer publiceerde, schrijft in reactie op het overlijden van Pontiac op Facebook:

Ook andere collega-striptekenaars reageren verslagen op zijn overlijden:

Twitter avatar lectrr lectrr Rust in vrede, Peter Pontiac. De Nederlandstalige strip verliest een held. Het ga je goed, ouwe reus.
Twitter avatar janrot Jan Rot Deze prent en dan uit de muziek express, schoot me als eerste te binnen #peterpontiac #rip http://t.co/AaehzRaysr

Lees het interview met Pontiac van december ‘Ik ben een gezegende bofkont’. (€)