Stamppotballetjes

Uit Het grote stamppotboek vandaag een recept voor gefrituurde wortelstamppot-visballetjes. Ze zijn bedoeld als snack, niet per se als hoofdmaaltijd. Geef er eventueel een sausje bij van 8 eetlepels crème fraîche omgeroerd met 2 eetlepels mosterd en wat zout en peper.

Zet de aardappels en winterpeen in een pan onder water. Zet de pan op het vuur, wacht tot het water kookt en laat in ongeveer 15 minuten bijna gaar koken. Leg de vis in een pan en doe er water bij, zodat hij net onder water staat. Zet de pan op een laag vuurtje en laat de vis voorzichtig gaar koken. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Giet de aardappels en wortel af en doe de vis erbij. Klop de eidooier met een vork en doe hem samen met de boter ook erbij. Stamp de aardappels, wortel en vis goed door elkaar, meng er de peterselie en dille doorheen en breng op smaak met peper en zout. Laat de stamppot even afkoelen. Doe wat bloem op je handen en maak kleine balletjes van de stamppot (ongeveer zo groot als een bitterbal). Zorg dat je steeds wat bloem op je handen hebt zitten, zodat de balletjes niet aan je handen plakken. Zet de frituurpan aan op 180 °C. Frituur de balletjes in kleine porties ongeveer 3 minuten tot ze goudbruin zijn.