Sinds 2006 in Nederland meer dan tachtig mensen in terroristencel

staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD)
staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ANP / Bas Czerwinski

Sinds 2006 zijn ruim tachtig gevangenen op de terroristenafdeling geplaatst van een Nederlandse gevangenis. Dat laat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag weten in een een brief aan de Tweede Kamer, meldt ANP.

De terroristenafdelingen, waar gefocust wordt op deradicalisering van gedetineerden, zijn om meerdere redenen omstreden. Allereerst vragen deskundigen zich af of de huidige aanpak wel leidt tot een afname van extremisme en niet radicalisering juist in de hand werkt. Daarnaast klagen veroordeelden over het strenge en ‘onmenselijke’ gevangenisregime.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Openbaar Ministerie beoordelen momenteel of het huidige plaatsingsbeleid en het beleid om radicalisering onder gevangenen tegen te gaan verbeterd kan worden. In België wordt na de recente golf van terreurgeweld in het eigen land en in Frankrijk juist gefocust op een spreidingsbeleid, waarbij terroristen zo veel mogelijk in verschillende gevangenissen worden geplaatst om radicalisering te voorkomen.

Lees verder in NRC Handelsblad: Jihadi’s zitten op aparte afdeling in cel en dat kan averechts uitpakken (€)