Marokkaanse jongeren op de bres voor hun politiechef

Politieagent Jan Kok is niet de enige die ervan baalt dat zijn functie als chef Wijkzorg bij politiebureau Hoefkade – midden in de Haagse Schilderswijk – vervalt. Ook jongeren in de wijk willen dat hij blijft. Daarom hangt boven de Hoefkade nu een spandoek met de tekst „De wijkteamchef Jan Kok moet blijven”. Jongerenwerker Karim el Boujjoufi en zo’n vijftien jongeren uit de wijk hingen dat maandagavond op, met hulp van de brandweer.

Door de reorganisatie van de Nationale Politie zijn er wel meer agenten die niet op hun plek kunnen blijven doordat hun functie vervalt. Maar met Jan Kok raakt de Schilderswijk zo een populaire en ervaren diender kwijt.

Daarom bedachten jongerenwerkers El Boujjoufi, Hafida Leri en de stichting Marokkaans Jongeren Geluid deze actie. „Jan spreekt de taal van de straat”, zegt El Boujjoufi. „Hij is streng maar rechtvaardig”, zegt Leri. „Ook de Marokkaanse hangjeugd vindt hem een topgozer. Het is heel jammer dat zo’n kracht dan weer uit de wijk wordt gehaald.”

De jongens die het spandoek ophingen, zorgden een paar jaar geleden nog voor overlast. El Boujjoufi: „Nu zijn ze voorbeelden voor de toekomstige jeugd. Ze lopen mee met het Jeugd Preventie Team en helpen bij activiteiten.”

Voor Jan Kok is dat een bevestiging dat zijn aanpak werkt: vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. Hij noemt Oud en Nieuw, wanneer het altijd „gedoe” was met deze jongens. „Anderhalf jaar terug gingen we met ze om de tafel.” Ze kregen hesjes en zouden er zelf voor zorgen dat het rustig bleef. „Voor het eerst in twintig jaar was daar niet één schademelding.”

De kans dat Kok in een vergelijkbare functie terugkeert in de Schilderswijk lijkt klein, omdat het aantal leidinggevende posities vermindert. „Inherent aan een reorganisatie”, zegt een politiewoordvoerder. Zelf hoopt Kok in de wijk te kunnen blijven: „Laat ik het zo zeggen: ik zou het niet vervelend vinden als mijn functie blijft bestaan.”